Navigacija

Usvajanje EU šeme sertifikacije za sajber bezbednost zasnovane na zajedničkim kriterijumima

OpšteObaveštenja

Evropska komisija usvojila je Uredbu o primeni Evropske šeme sertifikacije za sajber bezbednost zasnovane na zajedničkim kriterijumima (EUCC). Ovo je prva odobrena šema u skladu sa Uredbom (EU) 2019/881 (Akt o sajber bezbednosti).

Ova Uredba precizira uloge, pravila, obaveze i strukturu Evropske šeme sertifikacije sajber bezbednosti na osnovu zajedničkih kriterijuma u skladu sa Evropskim okvirom za sertifikaciju sajber bezbednosti, kao što je navedeno u Zakonu o sajber bezbednosti.

Uredba o primeni odnosi se na dokumente poznate kao "State-of-the-Art" (SoA). To su tri dokumenta koja se odnose na:

  • akreditaciju ITSEF-ova (Information Technology Security Evaluation Facility),
  • akreditaciju sertifikacionih tela (Certification Bodies - CBs), i 
  • autorizaciju sertifikacionih tela i ITSEF-ova.

Nacrt SoA dokumenta o akreditaciji ITSEF-ova objavljen je od strane Evropske agencije za sajber bezbednost (ENISA). Ova agencija osnovana je 2004. godine i posvećena je postizanju visokog zajedničkog nivoa sajber bezbednosti širom Evrope. ENISA doprinosi EU politici za sajber bezbednost, unapređuje pouzdanost ICT proizvoda (informaciono-komunikacione tehnologije), usluga i procesa kroz šeme sertifikacije sajber bezbednosti, sarađuje sa državama članicama i telima EU i pomaže Evropi da se pripremi za sajber izazove sutrašnjice.

Za više informacija o usvojenoj EUCC šemi i dokumentima SoA, pogledajte OVDE