Okrugli sto pod nazivom „Akreditacija u sistemu kvaliteta i bezbednosti hrane“
Najave događajaAkreditaciono telo Srbije u saradnji sa Novosadskim sajmom organizuje u okviru jubilarnog 75. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, u sredu 14. maja 2008. godine, okrugli sto pod nazivom „Akreditacija u sistemu kvaliteta i bezbednosti hrane“.
Brojne akreditovane organizacije u sektoru poljoprivredno-prehrambene industrije, kao i drugi zainteresovani u sistemu kvaliteta i akreditacije u Republici Srbiji, imaće priliku da se upoznaju sa novim propisima iz oblasti akreditacije i bezbednosti hrane, sistemima i standardima iz ove oblasti (HACCP, ISO 22000), značaju akreditacije laboratorija za hranu, kao i o trenutnom stanju i budućnosti kvaliteta u sektoru prehrambene industrije u zemljama Evropske unije.
Delegacija Evropske kooperative za akreditaciju (EA), koju predvodi predsednik EA g. Lorenzo Thione, posetiće Srbiju i biće predavači na ovom okruglom stolu. Predavanja će obuhvatiti sledeće teme: „Kvalitet u poljoprivredno-prehrambenom sektoru – trenutno stanje i perspektive“, „Akreditacija laboratorija za hranu u UK i EU“, „Sistemi kontrole i sertifikacije za proizvode sa geografskim poreklom“, „Akreditacija u službi zaštite javnog interesa, opšteg zdravlja, bezbednosti i zaštite potrošača“, „Akreditacija – tranzicija odgovornosti u proizvodnji hrane“ i „Akreditaciono telo Srbije – naše iskustvo i buduće aktivnosti u oblasti kvaliteta i bezbednosti hrane“.
Ovaj skup će osim predstavljanja i promocije akreditacije, kao elementa infrastrukture kvaliteta u našoj zemlji, omogućiti i jačanje svesti o njenom značaju, kao mere za uspostavljanje poverenja na tržištu proizvoda i usluga koja povećava konkurentnost i olakšava našoj privredi pristup novim tržištima. Na taj način Srbija, kroz povezivanje sa evropskom i međunarodnom zajednicom, osigurava prepoznatljivost, prihvaćenost i priznanje ocene usaglašenosti zahteva za naše proizvode i izvan granica zemlje.
Imajući u vidu izuzetan značaj ove teme za poljoprivredno-prehrambenu industriju pozivamo predstavnike kompanija koji su zainteresovani da prisustvuju ovom skupu, da najave svoje prisustvo do petka 9. maja 2008. godine na sledeću e-mail adresu: office@ats.org.yu
Osoba za kontakt je: Sandra Arsenović, savetnik u Akreditacionom telu Srbije, Bulevar Mihaila Pupina 2, tel.: 011 3130373, 064 8872825, faks: 011 3130374.
Okrugli sto će se održati u sredu 14. maja 2008. godine u Master kongresnom centru Novosadskog sajma, Hajduk Veljkova 11, Novi Sad, sa početkom u 10 časova, a predviđeno vreme za prijavljivanje na pultu u holu Master centra je od 9.00 do 9.55 časova.
Napomena: najava prisustva je obavezna zbog obezbeđivanja propusnice za ulaz u Master centar.
Program seminara:
9.00 – 9.55 prijavljivanje učesnika u holu Master centra, Hajduk Veljkova 11, Novi Sad
Velika sala Master centra
10.00 – 10.30 - pozdravna reč i otvaranje okruglog stola
- uvodno obraćanje predstavnika Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva zaštite životne sredine, Privredne komore Srbije i Novosadskog sajma
- uvodno obraćanje direktora Akreditacionog tela Srbije dr Dejana Krnjaića
10.30 – 12.30 - predavanja
10.30 – 11.10 - Lorenzo Thione, predsednik Evropske koopreative za akreditaciju, predavanje na temu „Kvalitet u poljoprivredno-prehrambenom sektoru – trenutno stanje i perspektive“
11.10 – 11.50 - David Galsworty, Centralna naučna laboratorija Jork, Ujedinjeno kraljevstvo, predavanje na temu „Akreditacija laboratorija za hranu u UK i EU“
11.50 – 12.30 - Silvia Santolalla i Jorge Portu Reinares, predstavnici regionalnog ministarstva poljoprivrede, stočarstva i ruralnog razvoja Vlade La Riohe, Španija, predavanje na temu „Sistemi kontrole i sertifikacije za proizvode sa geografskim poreklom“
12.30 - 13.00 Sala 5 Master centra
Konferencija za novinare (u pauzi za ručak)
12.30 – 13.30 ručak
13.30 – 15.00 - Dr Dejan Krnjaić, direktor Akreditacionog tela Srbije, predavanje na temu „Akreditacija u službi zaštite javnog interesa, opšteg zdravlja, bezbednosti i zaštite potrošača“
- Mr Dragan Pušara, zamenik direktora Akreditacionog tela Srbije, predavanje na temu „Akreditacija – tranzicija odgovornosti u proizvodnji hrane.“
- Mr Vida Živković, pomoćnik direktora za poslove akreditacije u Akreditacionom telu Srbije, predavanje na temu „ATS – naše iskustvo i buduće aktivnosti u oblasti kvaliteta i bezbednosti hrane“
15.00 – 15.15 - pauza za kafu
15.15 – 16.00 - diskusija