Навигација

Округли сто под називом „Акредитација у систему квалитета и безбедности хране“

Најаве догађаја

Акредитационо тело Србије у сарадњи са Новосадским сајмом организује у оквиру јубиларног 75. међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, у среду 14. маја 2008. године, округли сто под називом  „Акредитација у систему квалитета и безбедности хране“.

 

Бројне акредитоване организације у сектору пољопривредно-прехрамбене индустрије, као и други заинтересовани у систему квалитета  и акредитације у Републици Србији, имаће прилику да се упознају са новим прописима из области акредитације и безбедности хране, системима и стандардима из ове области (HACCP, ISO 22000), значају акредитације лабораторија за храну, као и о тренутном стању и будућности квалитета у сектору прехрамбене индустрије у земљама Европске уније.

Делегација Европске кооперативе за акредитацију (ЕА), коју предводи председник ЕА г. Lorenzo Thione, посетиће Србију и биће предавачи на овом округлом столу. Предавања ће обухватити следеће теме: „Квалитет у пољопривредно-прехрамбеном сектору – тренутно стање и перспективе“, „Акредитација лабораторија за храну у УК и ЕУ“, „Системи контроле и сертификације за производе са географским пореклом“, „Акредитација у служби заштите јавног интереса, општег здравља, безбедности и заштите потрошача“, „Акредитација – транзиција одговорности у производњи хране“ и „Акредитационо тело Србије – наше искуство и будуће активности у области квалитета и безбедности хране“.

Овај скуп ће осим представљања и промоције акредитације, као елемента инфраструктуре квалитета у нашој земљи, омогућити и јачање свести о њеном значају, као мере за успостављање поверења на тржишту производа и услуга која повећава конкурентност и олакшава нашој привреди приступ новим тржиштима. На тај начин Србија, кроз повезивање са европском и међународном заједницом, осигурава препознатљивост, прихваћеност и признање оцене усаглашености захтева за наше производе и изван граница земље.

Имајући у виду изузетан значај ове теме за пољопривредно-прехрамбену индустрију позивамо представнике компанија који су заинтересовани да присуствују овом скупу, да најаве своје присуство  до петка 9. маја 2008. године на следећу e-mail адресу: office@ats.org.yu

Особа за контакт је: Сандра Арсеновић, саветник у Акредитационом телу Србије, Булевар Михаила Пупина 2, тел.: 011 3130373, 064 8872825, факс: 011 3130374.

Округли сто ће се одржати у среду 14. маја 2008. године у Мастер конгресном центру Новосадског сајма, Хајдук Вељкова 11, Нови Сад, са почетком у 10 часова, а предвиђено време за пријављивање  на пулту у холу Мастер центра је од 9.00 до 9.55 часова.

Напомена: најава присуства је обавезна због обезбеђивања пропуснице за улаз  у Мастер центар.

Програм семинара:

9.00 – 9.55  пријављивање учесника у холу Мастер центра, Хајдук Вељкова 11, Нови Сад

Велика сала Мастер центра
10.00 – 10.30  - поздравна реч и отварање округлог стола
                        - уводно обраћање представника Министарства економије и регионалног развоја, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства заштите животне средине, Привредне коморе Србије и Новосадског сајма
                        - уводно обраћање директора Акредитационог тела Србије др Дејана Крњаића

10.30 – 12.30  - предавања
10.30 – 11.10 - Lorenzo Thione, председник Европске коопреативе за акредитацију, предавање на тему „Квалитет у пољопривредно-прехрамбеном сектору – тренутно стање и перспективе“                   
11.10 – 11.50 - David Galsworty, Централна научна лабораторија Јорк, Уједињено краљевство, предавање на тему „Акредитација лабораторија за храну у УК и ЕУ“
11.50 – 12.30 - Silvia Santolalla и Jorge Portu Reinares, представници регионалног министарства пољопривреде, сточарства и руралног развоја Владе Ла Риохе, Шпанија, предавање на тему „Системи контроле и сертификације за производе са географским пореклом“

12.30 - 13.00 Сала 5 Мастер центра
                      Конференција за новинаре (у паузи за ручак)
12.30 – 13.30 ручак

13.30 – 15.00 - Др Дејан Крњаић, директор Акредитационог тела Србије, предавање на тему „Акредитација у служби заштите јавног интереса, општег здравља, безбедности и заштите потрошача“
                       - Мр Драган Пушара, заменик директора Акредитационог тела Србије, предавање на тему „Акредитација – транзиција одговорности у производњи хране.“
                       - Мр Вида Живковић, помоћник директора за послове акредитације у Акредитационом телу Србије, предавање на тему „АТС – наше искуство и будуће активности у области квалитета и безбедности хране“
15.00 – 15.15 - пауза за кафу
15.15 – 16.00 - дискусија