Navigacija

Proslava povodom obeležavanja Dana akreditacije u Republici Srbiji

ObaveštenjaAktuelnostiDan akreditacije

Akreditaciono telo Srbije (ATS) je 28. juna 2022. godine, u „mts Dvorani“ u Beogradu, organizovalo proslavu povodom obeležavanja Dana akreditacije u Republici Srbiji, kada je pre 22 godine donet prvi sertifikat o akreditaciji.

Ovo je bila i prilika da se obeleži i proslavi Svetski dan akreditacije, koji se na globalnom nivou proslavlja 9. juna, datum koji su zajednički ustanovili ILAS (Međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija) i  IAF (Međunarodni forum za akreditaciju), kroz promociju akreditacije iz aktuelnu temu a ona glasi: Akreditacija: Održivost u ekonomskom rastu i životnoj sredini koja ima za cilj da skrene pažnju na to kako akreditacija i ocenjivanje usaglašenosti pružaju globalna rešenja za pitanja od opšteg značaja, kao što su održivost u ekonomskom rastu i zaštita životne sredine.

Svečanosti u “mts Dvorani” prisustvovali su predstavnici ministarstava Vlade Republike Srbije, predstavnici državnih institucija i univerziteta, uvaženi gosti iz regiona, članovi organa i tela ATS-a, članovi tehničkih komiteta ATS-a, tela za ocenjivanje usaglašenosti, ocenjivači i eksperti kao i eksperti za odlučivanje.


 Milan Ljušić, državni sekretar Ministarstva privrede

Ispred Ministarstva privrede prisutnima se obratio Milan Ljušić, državni sekretar i predsednik Upravnog odbora ATS-a. Ovom prilikom govorio je o ulozi Ministarstva privrede kao koordinatora za tehničke propise i organa nadležnog za kreiranje strategije i sprovođenje politike razvoja standardizacije, akreditacije i metrologije. Pomenuo je i aktivnosti Ministarstva privrede u oblasti infrastrukture kvaliteta i akreditacije u proteklom periodu, a istakao je i postojanje višestruke koristi od akreditacije koju imaju ne samo potrošači i dobavljači, već i celokupna privreda i infrastruktura kvaliteta Republike Srbije.

Anita Krulanović, direktorka Akreditacionog tijela Crne Gore

ATS je imao veliku čast i zadovoljstvo da na svečanosti ugosti gospođu Anitu Krulanović, direktorku Akreditacionog tijela Crne Gore sa čijim akreditacionim telom ATS neguje jedan od uspešnih sporazuma o saradnji.


 
 mr Dragan Pušara, v.d. direktora ATS-a

Jedna od najakutelnijih informacija i novina u ATS-u, koja je saopštena zvanicama skupa, je da je 9. juna 2022. godine odlukom Vlade Republike Srbije na mesto novog vršioca dužnosti direktora ATS-a postavnjen mr Dragan Pušara.

Ukratko je predstavljena njegova biografija, u kojoj se pominje da je po vokaciji  doktor veterinarske medicine, sa poslediplomskim studijama iz oblasti kvaliteta i bezbednosti hrane, na fakultetima u Gentu i Nantu kao TEMPUS stipendista, a usavršavao se iz oblasti kvaliteta i menadžmenta na univerzitetima u Jerusalimu, Vageningenu i Tajvanu. Ima 20 godina iskustva u vođenju projektnih i institucionalnih timova kao i u upravljanju kompleksnim regionalnim inicijativama. Neka od ključnih dostignuća u karijeri su kreiranje nacionalnog programa za sertifikaciju prehrambene industrije, uvođenje standarda za trgovinu svežom hranom, kao i sprovođenje reforme inspekcijskog sistema u Srbiji. Vodeći je proveravač nekoliko standarda sistema menadžmenta i ocenjivač nekoliko standarda za akreditaciju i član prvog ATS-ovog tima koji je uspešno prošao EA ocenjivanje.

Gospodin Dragan Pušara nije bio u mogućnosti da prisustvuje svečanom događaju, ali se obratio gostima svečanosti preko video produkcije. Osvrnuo se na svoj poslovni put u ATS-u još od 2007. godine kroz funkcije menadžera predmeta akreditacije, ocenjivača, menadžera kvaliteta, kao i zamenika direktora ATS-a. Tokom izlaganja na važnosti je dao misiji ATS-a, a to je ulaganje u najvažniji resurs, a to su ljudi, u ovom slučaju zaposleni ATS-a, sa ciljem očuvanja i unapređenja performansi kvaliteta kako bi zadovoljili sve ono što izazovi akreditacije donose u budućnosti. Pomenuo je i uspešne rezultate sprovedenog kolegijanog ocenjivanja od strane Evropske organizacije za akreditaciju. Zvanicama skupa je putem video poruke poželeo srećan Dan akreditacije.

ATS je imao veliku čast da posebna gošća Dana akreditacije bude gospođa Maria Papaciku, predsedavajuća Saveta za multilateralne sporazume (EA MLA) i predstavnica rukovodstva za kvalitet Grčkog akreditacionog tela (ESYD), koja se obratila u digitalnoj produkciji, i osvrnula na uspešnu saradnju ESYD-a i ATS-a još od 2009. godine koja je nedavno uspešno obnovljena potpisivanjem Memoranduma o saradnji. Maria Papaciku je uspela da izmami osmehe gostima proslave kada je na srpskom jeziku čestitala Dan akreditacije.

Maria Papaciku, predsedavajuća Saveta za multilateralne sporazume (EA MLA) i predstavnica rukovodstva za kvalitet Grčkog akreditacionog tela (ESYD)


20 godina sa nama
Centralni deo proslave odnosio se na segment „20 godina sa nama“ i tom prilikom je posebna pažnja ukazana akreditovanim telima koja su pre tačno 20 godina dobila prvi sertifikat o akreditaciji. Državni sekretar Ministarstva privrede Milan Ljušić uručio je zahvalnice i plakete, odajući na taj način priznanje za dugogodišnju saradnju telima:

Zavod za javno zdravlje Vranje, Centar za higijenu i humanu ekologiju; Institut Mihajlo Pupin DOO Beograd, Centar za gasnu tehniku; HIP – Petrohemija AD Pančevo, Sektor za korporativna pitanja, Radna jedinica Laboratorija; Zavod za zavarivanje DOO, Laboratorija; Gradski zavod za javno zdravlje Beograd; JUGOINSPEKT BEOGRAD A.D., Sektor za poljoprivredu i prehrambenu industriju- Zavod Topčider, Laboratorija za ispitivanje kvaliteta i zdravstvene ispravnost proizvoda, Beograd; Institut GOŠA doo Beograd, Zavod za ispitivanje i kontrolu; EKO-LAB DOO PADINSKA SKELA; Institut za higijenu i tehnologiju mesa , Laboratorija za biotehnološka istraživanja i kontrolu bezbednosti i kvaliteta hrane; Alfa Inženjering doo Novi Sad; MESSER TEHNOGAS AD BEOGRAD, Laboratorija za mehanička i hemijska ispitivanja i etaloniranja; Zavod za javno zdravlje Subotica, Centar za higijenu i humanu ekologiju; NORTH CONTROL DOO SUBOTICA, NORTH Inspect; PANCERT DOO NOVI SAD.

Laureati

U ime svih laureata iz redova tela za ocenjivanje usaglašenosti obratio se Miloš Pavlović, direktor Zavoda za zavarivanje.

Miloš Pavlović, direktor Zavoda za zavarivanje


Posebnu pažnju na proslavi dobili su i ocenjivači/eksperti koji su obeležili 20 godina rada u Pegistru ocenjivača i eksperata ATS-a, koji su ovom prilikom primili zahvalnice i plakete za dugogodišnju saradnju i doprinos u razvoju sistema akreditacije i kvalitetu poslovanja ATS-a.
Državni sekretar Ministarstva privrede Milan Ljušić uručio je zahvalnice i plakete, odajući na taj način priznanje za dugogodišnju saradnju:
Ranki Đurić; Branku Mašanović; Smiljani Raičević; Mirjani Đogo; Ljiljani Markićević; Nataliji Jovičić Zarić.


Laureati

Gospođa Mirjana Đogo, vodeći ocenjivač laboratorije za ispitivanje i etaloniranje obratila se ispred laureata ocenjivača i eksperata. 

Mirjana Đogo, vodeći ocenjivač za laboratorije za ispitivanje i etaloniranje

U toku svečanog skupa odana je počast preminulim saradnicima i dragim kolegama koji su preminuli u poslednjih godinu dana i kojima je iskazana zahvalnost za sve što su uradili u profesionalnim karijerama i radu za ATS-a, kao i duboko žaljenje za gubitkom velikih stručnjaka, prijatelja i poštovanih kolega.

Dr Dragan Dramlić i Aleksa Višnjić, zauvek će ostati u našim srcima i ostaće zapamćeni kao stručnjaci koji su svojim znanjem i veštinama doprineli razvoju sistema akreditacije.

U toku programa svečanosti gosti su imali priliku da uživaju u kratkom promotivnom filmu pripremljenom od strane IAF-a i ILAC-a povodom obeležavanja Svetskog dana akreditacije prezentujući aktuelnu temu „Održivost u ekonomskom rastu i životnoj sredini“.

Promotivni video za #WAD2022 možete pogledati: OVDE►

Nešto više o aktivnostima ATS-a, novim šemama akreditacije, uspešnom sprovedenom kolegijalnom ocenjivanju, kao i o novom Zakonu o akreditaciji pričala je Jasna Stojanović, zamenik direktora ATS-a.

Prezentaciju možete pogledati; OVDE►

Jasna Stojanović, zamenik direktora ATS-a


O aktuelnim izmenama dokumentacije koje su od značaja za rad  akreditovanih tela, nešto više je ispričala pomoćnik direktora za  proces akreditacije, mr Milica Jovčić.

Prezentaciju možete pogledati; OVDE►


mr Milica Jovčić, pomoćnik direktora ATS-a za  proces akreditacije

Program svečanosti proslave Dana akreditacije završio se nakon 2 sata, a dragi gosti su nastavili druženje na koktelu u predvorju „mts Dvorane“, u dobrom i opuštenom raspoloženju.

Zaposleni ATS-a

Srdačno, Vaš ATS