Navigacija

Održana obuka za prelazak na novo izdanje standarda SRPS EN ISO 15189:2023

OpšteObaveštenjaSeminari

Juče je u prostorijama ATS-a održana obuka za prelazak na novo izdanje standarda SRPS EN ISO 15189:2023 - Medicinske laboratorije – Zahtevi za kvalitet i kompetentnost.

Obuku su držale koleginice iz ATS-a, Ljiljana Markićević, pomoćnik direktora za razvoj i kvalitet i Jelena Stojanović, rukovodilac odeljenja za akreditaciju laboratorija koje su vodeći ocenjivači za medicinske laboratorije. Sa novim izdanjem standarda, upoznale su vodeće i tehničke ocenjivače, tehničke eksperte za medicinske laboratorije i eksperte za odlučivanje o akreditaciji kao i zaposlene ATS-a.

Direktor ATS-a, mr Dragan Pušara je kroz uvodnu reč, istakao značaj primene ovog novog izdanja standarda koje obezbeđuje jasne zahteve za kvalitet laboratorijskih usluga. Novo izdanje standarda podstiče laboratorije na stalno unapređenje, primenu najboljih praksi i pridržavanje najviših standarda etike i profesionalizma.

Implementacija SRPS EN ISO 15189:2023 doprinosi celokupnom poboljšanju zdravstvenog sistema kroz povećanje pouzdanosti dijagnostičkih procedura i pružanje visokokvalitetne zdravstvene nege. 

Obuka je obuhvatala sledeće teme:

  • razlike između starog i novog izdanja standarda, SRPS EN ISO 15189:2014 i SRPS EN ISO 15189:2023;
  • GAP analiza – uporedni prikaz zahteva starog i novog izdanja standarda;
  • izmene u dokumentaciji ATS: Izveštaj o ocenjivanju, Kontrolna lista, Beleška TE, Plan prelaska na akreditaciju prema novom izdanju standarda.

Ovim putem zahvaljujemo se svim učesnicima i polaznicima obuke i želimo puno sreće i uspeha u budućem radu.