Navigacija

U toku ove nedelje, predstavnici ATS-a učestvovali su na dvodnevnoj obuci koju je organizovao TAIEX TRATOLOW u prijatnom ambijentu hotela Central Point u Beogradu. Predavači su bili eksperi iz EU: Lucy Candlin (TRATOLOW), Zdenko Franić (HAA) i Monique Voogt (TRATOLOW).

Obuka se odnosila na verifikaciju i akreditaciju verifikatora izveštaja o emisijama gasova sa efektom staklene bašte. 

Cilj ove obuke bio je da se podrže predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine Srbije; Agencije za zaštitu životne sredine Srbije i Akreditacionog tela Srbije u primeni Sistema za trgovinu emisijama Evropske unije (ETS). Obuka je pružila praktičan uvid u to kako sprovesti akreditaciju ETS-a i razumeti specifične zahteve verifikatora ETS-a. Takođe, cilj je da se ATS-u pruži potrebno stručno znanje kako bi se odlučilo koji dokumenti će činiti osnovu za njihovo ocenjivanje ETS verifikatora i oblikovati proces akreditacije u Srbiji.

Detaljnije na OVDE

 

U toku prošle nedelje u Briselu je održana dvodnevna obuka "Train-the-Trainer" koju je organizovao Komitet za laboratorije EA o akreditaciji provajdera za ispitivanje osposobljenosti (PTP) prema novom izdanju standarda ISO/IEC 17043:2023.

Obuci je prisustvovalo 55 učesnika, kako bi se bavili revizijom standarda ISO/IEC 17043 (koji je objavljen u maju 2023.) i kako bi se razumele promene uvedene u ovaj standard. Revizija je bila neophodna pre svega da bi se standard uskladio sa novom strukturom standarda ISO 17000 serije, sa zahtevima podeljenim u sledeće glavne teme: opšti zahtevi, zahtevi za strukturu, resurse; zahtevi za proces i zahtevi za sistem menadžmenta. 

Detaljnije na OVDE

 

  • Direkcija za mere i dragocene metale
  • Institut za standardizaciju Srbije
  • TEHNIS
  • European Accreditation
  • Ilac
  • IAF
  • euprava.gov.rs