Navigacija

Kongres metrologa 2013

Najave događaja

Direkcija za mere i dragocene metale, Zavod za metrologiju Crne Gore i Društvo metrologa pozivaju sve stručnjake u oblasti metrologije da kao autori naučnih i stručnih priloga, sponzori, aktivni učesnici i izlagači doprinesu uspehu naučno-stručnog skupa koji će se održati u hotelu Jezero u Boru u periodu od 17. do 19. oktobra 2013. godine.

Cilj i program kongresa metrologa

Tradicionalno, Kongres ima za cilj razmenu informacija, naučnih i stručnih saznanja i poboljšanje kvaliteta u svim oblastima metrologije. Ove godine će za vreme održavanja Kongresa biti uvedene radionice. Teme i sadržaj radionica će biti naknadno objavljene.


Kongres će nakon plenarne sednice raditi po sekcijama prema klasifikaciji IMEKO (International Measurement Confederation).


Narodna skupština Knjaževine Srbije je 1. decembra 1873. godine izglasala prvi Zakon o metarskim merama (zasnovan na pramerama metra i kilograma) kojim je uveden decimalni metarski sistem mera i omogućeno privredno i trgovinsko povezivanje zemlje sa tržištem srednje i zapadne Evrope. Tim zakonom je postavljen kamen temeljac zakonske metrologije u Srbiji. 2013. godine se obeležava 140 godina zakonske metrologije u Srbiji, čemu i naš Kongres daje doprinos svojim motom:

“Od pramera do novih definicija mernih jedinica”

Sve dodatne informacije, kao i način prijavljivanja možete pronaći na sajtu Direkcije za mere i dragocene metale.