Navigacija

Počela 24. Nedelja kvaliteta

Aktuelnosti

U prostorijama Privredne komore Srbije (PKS) se, u periodu od 4. do 6. marta 2015. godine, održava 24. po redu manifestacija „Nedelja kvaliteta 2015“ koja tradicionalno okuplja eksperte iz nauke i privrede i eminentne stručnjake iz oblasti kvaliteta. Tokom ovogodišnje manifestacije učesnici će biti u prilici da čuju novine o trendovima u svetu i šta donose novi standardi menadžmenta, kako upravljati rizicima u okruženju, ali i kako primeniti savremene alate za upravljanje procesima i unapređenje poslovanja.

Prisutne je na otvaranju ispred Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost (FCQE) prvi pozdravio Vladimir Trajković, predsednik, koji je prilikom obraćanja skupu najavio da će biti predstavljen veliki broj radova autora iz Republike Srbije, kao i gostiju iz Zagreba, Sarajeva i Podgorice.

Prof. dr Zoran Punoševac, predsednik Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije, najavio je potpisivanje sporazuma između 12 udruženja iz oblasti kvaliteta iz ovog dela Evrope što će biti potvrđeno na 16. međunarodnom simpozijumu o kvalitetu koji će se održati u martu u Opatiji u organizaciji Hrvatskog društva menadžera kvalitete. Tom prilikom je i Anita Zado Bešker iz Hrvatskog društva menadžera kvalitete istakla da se ovakvi skupovi moraju održavati uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, jer je to način da učimo jedni od drugih.

Prisutnima se ispred Akreditacionog tela Srbije obratila i v.d. direktora, Milica Lukešević, koja je ovom prilikom istakla da joj je čast što može da prisustvuje ovakvom skupu koji je mesto za razmenu ideja onih koji čine infrastrukturu kvaliteta u našoj zemlji.

Mr Miodrag Perović, direktor Instituta za standardizaciju Crne Gore, je istakao značaj regionalne saradnje i postojanje Balkanske konferencije za infrastrukturu kvaliteta budući da je ulaganje u nauku najbolja investicija.

Skup je i ove godine otvorila mr Jelena Popović, pomoćnik ministra u Ministarstvu privrede (MP), koja je na početku istakla značaj predstavljanja novih ideja i dobre prakse, ali i povećanje konkurentnosti srpske privrede kao zadatka koji nas sve okuplja. Mr Popović je istakla da je u ovoj oblasti (Poglavlje 1) Republika Srbija transponovala 80% propisa Evropske unije u naše zakonodavstvo, dok ostaje da se transponuju direktive EU koje uređuju oblast građevinskih proizvoda, igračaka i medicinskih sredstava. U Republici Srbiji postoji više od 30 imenovanih tela po zahtevima direktiva Novog pristupa koja će postati notifikovana tela čime će srpska privreda povećati svoju konkurentnost. Ono što mr Popović vidi kao izazov, kada je reč o infrastrukturi kvaliteta u Republici Srbiji, su izmene i dopune Zakona o standardizaciji kako bi se ovaj zakon usaglasio sa odredbama Uredbe EU broj 1025. Potrebno je da se Institut za standardizaciju Srbije (ISS) postavi kao tržišno orijentisana institucija kako bi na taj način što manje zavisio od države i ispunio jedan od preduslova za članstvo u CEN-u i CENELEC-u. Takođe je potrebno rešiti pitanje neharmonizovanog područja budući da ovi propisi stvaraju barijere u trgovini zbog čega je u izradi detaljan akcioni plan kako bi se identifikovale potencijalne barijere u trgovini, a što je posao koji čeka sva ministarstva. Strategija unapređenja sistema infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji za period 2015-2020. godine  je u proceduri za usvajanje od strane Vlade RS nakon čega će biti izrađeni akcioni planovi. Ono što je posebno istaknuto je da se ukida barijera u trgovini vezana za potvrde o usaglašenosti koje prate robu koja se uvozi što je bila poslednja „brana“ u cilju zaštite naše privrede od nebezbednih proizvoda. Kako je u međuvremenu tržišni nadzor ojačao u Republici Srbiji ova obaveza se ukida za električnu i elektronsku opremu i liftove, a ostaje u slučaju telekomunikacione opreme i pirotehničkih sredstava.  


Radno predsedništvo na otvaranju: Vladimir Trajković, dr Miloš Jelić, mr Milan Ivanović


Milica Lukešević, v.d. direktora Akreditacionog tela Srbije


Mr Jelena Popović, pomoćnik ministra, Ministarstvo privrede


Učesnici Nedelje kvaliteta 2015

Za više informacija posetite http://www.fqce.org.rs