Навигација

Почела 24. Недеља квалитета

Актуелности

У просторијама Привредне коморе Србије (ПКС) се, у периоду од 4. до 6. марта 2015. године, одржава 24. по реду манифестација „Недеља квалитета 2015“ која традиционално окупља експерте из науке и привреде и еминентне стручњаке из области квалитета. Током овогодишње манифестације учесници ће бити у прилици да чују новине о трендовима у свету и шта доносе нови стандарди менаџмента, како управљати ризицима у окружењу, али и како применити савремене алате за управљање процесима и унапређење пословања.

Присутне је на отварању испред Фондације за културу квалитета и изврсност (FCQE) први поздравио Владимир Трајковић, председник, који је приликом обраћања скупу најавио да ће бити представљен велики број радова аутора из Републике Србије, као и гостију из Загреба, Сарајева и Подгорице.

Проф. др Зоран Пуношевац, председник Асоцијације за квалитет и стандардизацију Србије, најавио је потписивање споразума између 12 удружења из области квалитета из овог дела Европе што ће бити потврђено на 16. међународном симпозијуму о квалитету који ће се одржати у марту у Опатији у организацији Хрватског друштва менаџера квалитете. Том приликом је и Анита Задо Бешкер из Хрватског друштва менаџера квалитете истакла да се овакви скупови морају одржавати упркос тешкој економској ситуацији, јер је то начин да учимо једни од других.

Присутнима се испред Акредитационог тела Србије обратила и в.д. директора, Милица Лукешевић, која је овом приликом истакла да јој је част што може да присуствује оваквом скупу који је место за размену идеја оних који чине инфраструктуру квалитета у нашој земљи.

Мр Миодраг Перовић, директор Института за стандардизацију Црне Горе, је истакао значај регионалне сарадње и постојање Балканске конференције за инфраструктуру квалитета будући да је улагање у науку најбоља инвестиција.

Скуп је и ове године отворила мр Јелена Поповић, помоћник министра у Министарству привреде (МП), која је на почетку истакла значај представљања нових идеја и добре праксе, али и повећање конкурентности српске привреде као задатка који нас све окупља. Мр Поповић је истакла да је у овој области (Поглавље 1) Република Србија транспоновала 80% прописа Европске уније у наше законодавство, док остаје да се транспонују директиве ЕУ које уређују област грађевинских производа, играчака и медицинских средстава. У Републици Србији постоји више од 30 именованих тела по захтевима директива Новог приступа која ће постати нотификована тела чиме ће српска привреда повећати своју конкурентност. Оно што мр Поповић види као изазов, када је реч о инфраструктури квалитета у Републици Србији, су измене и допуне Закона о стандардизацији како би се овај закон усагласио са одредбама Уредбе ЕУ број 1025. Потребно је да се Институт за стандардизацију Србије (ИСС) постави као тржишно оријентисана институција како би на тај начин што мање зависио од државе и испунио један од предуслова за чланство у CEN-у и CENELEC-у. Такође је потребно решити питање нехармонизованог подручја будући да ови прописи стварају баријере у трговини због чега је у изради детаљан акциони план како би се идентификовале потенцијалне баријере у трговини, а што је посао који чека сва министарства. Стратегија унапређења система инфраструктуре квалитета у Републици Србији за период 2015-2020. године  је у процедури за усвајање од стране Владе РС након чега ће бити израђени акциони планови. Оно што је посебно истакнуто је да се укида баријера у трговини везана за потврде о усаглашености које прате робу која се увози што је била последња „брана“ у циљу заштите наше привреде од небезбедних производа. Како је у међувремену тржишни надзор ојачао у Републици Србији ова обавеза се укида за електричну и електронску опрему и лифтове, а остаје у случају телекомуникационе опреме и пиротехничких средстава.  


Радно председништво на отварању: Владимир Трајковић, др Милош Јелић, мр Милан Ивановић


Милица Лукешевић, в.д. директора Акредитационог тела Србије


Мр Јелена Поповић, помоћник министра, Министарство привреде


Учесници Недеље квалитета 2015

За више информација посетите http://www.fqce.org.rs