Navigacija

Zajedničko saopštenje ISO-ILAC-IAF 2017.

Obaveštenja

Zajednička radna grupa ISO-ILAC-IAF Joint Working Group (JWG) ILAC izdala je 17. aprila 2017. godine zajedničko saopštenje IAF-ILAC-ISO koje potvrđuje  da laboratorije akreditovane u skladu sa standardom ISO/IEC 17025 - Opšti zahtevi za kompetentnost laboratorija za ispitivanje i laboratorija za etaloniranje imaju uspostavljen priznat sistem menadžmenta:

Kada laboratorija ispunjava zahteve standarda ISO/IEC 17025:2005 to zapravo znači da ona ispunjava i zahteve koji se odnose na tehničku kompetentnost i zahteve za sistem menadžmenta, što je neophodno da bi rezultati ispitivanja i etaloniranja, koje takva laboratorija izdaje, bili uvek validni. Zahtevi za sistem menadžmenta u standardu ISO/IEC 17025 pišu se tako da terminologija, koja se u njima koristi, na adekvatan način opisuje rad laboratorija i laboratorija zadovoljava i principe standarda ISO 9001.

http://ilac.org/about-ilac/partnerships/international-partners/iso/

Joint ISO-ILAC-IAFCommunique on the Management Systems Requirements of ISO/IEC 17025, GeneralRequirements for the competence of testing and calibration laboratories