Navigacija

ATS u studijskoj poseti italijanskom akreditacionom telu

OpšteObaveštenjaSaradnja

Krajem februara, predstavnici ATS-a bili su u studijskoj poseti u Pizi, Italija, gde su učestvovali na projektu TAIEX Study Visit on the development of accreditation scheme for Biobanking according to the standard EN ISO 20387.

Studijska poseta je bila u Univerzitetskoj bolnici (Azienda Ospedaliero - Universitaria Pisana) gde su predstavnici ATS-a imali priliku da posmatraju ocenjivanje biobanke, prema zahtevima standarda SRPS EN ISO 20387 Biotehnologija-Biobankarstvo-Opšti zahtevi za biobankarstvo, od strane Akreditacionog tela Italije (Accredia). 

Accredia je bila domaćin ove posete, koja predstavlja naredni korak u okviru razvoja nove šeme akreditacije biobanaka a pod pokroviteljstvom ovog projekta u organizaciji TAIEX-a (Technical Assistance and Information Exchange instrument of the European Commission). Prema pomenutom standardu, održana je obuka u oktobru 2023. godine na kojoj je prisustvovalo osoblje ATS-a, vodeći i tehnički ocenjivači o čemu smo pisali OVDE 

Poseta Italiji, koja je jedna od tri evropske zemlje koja ima akreditovanu biobanku prema navedenom standardu, bila je od velikog značaja za tim ATS-a koji je kroz posmatranje ovog procesa ocenjivanja i analize rada biobanke, stekao dublje razumevanje njenog značaja i uloge u naučno-istraživačkom radu. 

Saznanja do kojih se došlo biće osnova za naš budući rad i predstavljaće dragoceno praktično iskustvo koje ćemo primeniti u razvoju nove šeme akreditacije biobanaka.

TAIEX podržava javnu upravu u usklađivanju, implementaciji i sprovođenju zakonodavstva EU, olakšavajući razmenu najboljih praksi EU. Veoma je prilagođen specifičnim potrebama i pruža relevantnu ekspertizu za efikasno rešavanje problema kroz radionice, ekspertske misije i studijske posete.