Навигација

АТС у студијској посети италијанском акредитационом телу

ОпштеОбавештењаСарадња

Kрајем фебруара, представници АТС-а били су у студијској посети у Пизи, Италија, где су учествовали на пројекту ТAIEX Study Visit on the development of accreditation scheme for Biobanking according to the standard EN ISO 20387.

Студијска посета је била у Универзитетској болници (Azienda Ospedaliero - Universitaria Pisana) где су представници АТС-а имали прилику да посматрају оцењивање биобанке, према захтевима стандарда SRPS EN ISO 20387 Биотехнологија-Биобанкарство-Општи захтеви за биобанкарство, од стране Акредитационог тела Италије (Accredia). 

Accredia је била домаћин ове посете, која представља нaредни корак у оквиру развоја нове шеме акредитације биобанака а под покровитељством овог пројекта у организацији TAIEX-а (Technical Assistance and Information Exchange instrument of the European Commission). Према поменутом стандарду, одржана је обука у октобру 2023. године на којој је присуствовало особље АТС-а, водећи и технички оцењивачи о чему смо писали ОВДЕ 

Посета Италији, која је једна од три европске земље која има акредитовану биобанку према наведеном стандарду, била је од великог значаја за тим АТС-а који је кроз посматрање овог процеса оцењивања и анализe рада биобанке, стекао дубље разумевање њеног значаја и улоге у научно-истраживачком раду. 

Сазнања до којих се дошло биће основа за наш будући рад и представљаће драгоцено практично искуство које ћемо применити у развоју нове шемe акредитације биобанака.

TAIEX подржава јавну управу у усклађивању, имплементацији и спровођењу законодавства ЕУ, олакшавајући размену најбољих пракси ЕУ. Веома је прилагођен специфичним потребама и пружа релевантну експертизу за ефикасно решавање проблема кроз радионице, експертске мисије и студијске посете.