Навигација

Законска регулатива у виноградарству и винарству РС и усклађеност са ЕУ стандардима

Актуелности

У периоду од 09.10.2012. године до 12.10.2012. године је одржан 14. Конгрес воћара и виноградара Србије у Врњачкој Бањи. У оквиру Конгреса је 11.10.2012. године одржан округли сто на тему „Законска регулатива у виноградарству и винарству Републике Србије и усклађеност са ЕУ стандардима”. Округлом столу су присуствовали представници: Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде, Пољопривредног факултета Универзитета у Београду – Катедра за виноградарство (контролна организација за географско порекло вина), Акредитационог тела Србије, Центра за виноградарство и винарство Ниш (стручне организације за Виноградарски регистар), произвођачи вина у Републици Србији и господин Масимо Барбиери (саветник у оквиру твининг пројекта за Виноградарски регистар и законску регулативу у региону Емилиа-Ромања, Италија).

Округли сто је имао за циљ да упозна произвођаче и институције са обавезама и могућностима које ће произвођачи грожђа и вина имати у будућем периоду.

Ради усклађивања домаће регулативе са регулативом ЕУ, у припреми је сет Правилника. Између осталих, у току је израда: Правилника о условима за признавање, поступку признавања ознака за мирна вина и нека специјална вина са географским пореклом, као и начину производње и обележавања мирних вина и неких специјалних вина са географским пореклом и Правилника о техничким и кадровским условима које треба да испуни контролна организација, начину вођења послова везаних за географско порекло, начину и поступку рада контролне организације, контроли производње грожђа намењеног за производњу вина са географским пореклом и контроли производње вина са географским пореклом. Предвиђено је да се наведеним Правилницима захтева да контролне организације за географско порекло вина буду акредитоване према захтевима стандарда SRPS ISO/IEC 17020 за послове контролисања, односно стандарда SRPS EN 45011 за послове сертификације.

Испред Акредитационог тела Србије је присуствовао Никола Костић.