Навигација

9. јун 2018. године се обележава Светски дан акредитације

Дан акредитације

Светски дан акредитације обележава се 9. јуна 2018. године као глобална иницијатива коју су заједнички успоставили Међународни форум за акредитацију (IAF) и Међународна организација за акредитацију лабораторија (ILAC), да би се подигла свест о важности акредитације. Тема ове године је- акредитација омогућава безбеднији свет.

Широм света постоји заједничко очекивање да радна места, производи, транспорт, храна, односно сви аспекти наших живота буду безбедни. Међутим, статистике показују да ова очекивања нису у складу са реалношћу. Премошћавање овог јаза је од виталног значаја за владе, законодавце и бизнисе, којима је циљ да људи буду безбеднији на послу, код куће, током својих путовања и у осталим сферама својих живота.

Овај дан ће се прославити широм света у оквиру великих националних догађаја, семинара и биће покривен у медијима, да би се пружила могућност да се истражи како акредитација може да помогне да се омогући безбеднији свет и да се подрже бизниси, владе и законодавци у налажењу стандарда, оцењивања усаглашености и средстава акредитације који би их подржали у достизању овог циља.

Како би се подржала комуникација у вези са Даном акредитације, ILAC и IAF су објавили: