Навигација

ЕА саопштење: Утицај избијања пандемије COVID-19

ОбавештењаАктуелностиМеђународне активности

ЕА саопштење о утицају избијања пандемије COVID-19

Европска организација за акредитацију (ЕА) је на свом сајту (ОВДЕ►) објавила саопштење о утицају избијања епидемије COVID-19, које гласи:

Због избијања епидемије корона вируса (COVID-19), чија су последица ограничења путовања која су успоставиле националне владе у већини земаља, оцењивање усаглашености и акредитационе активности су веома погођене на различите начине. Пре свега, тела за оцењивање усаглашености (ТОУ) и национална акредитациона тела (НАТ) приморани су да отказују или одлажу већину својих „in situ“ активности као што су оцењивање на локацији тела за оцењивање усаглашености, провере, осведочења и контролисања и они ће се морати суочити са ситуацијом да  њихове услуге могу пружити само запослени која сада углавном раде са удаљености. То ће утицати на пружену услугу и такође ће довести до могућег привременог недостатка приступа одређеним залихама или услугама, које ТОУ обично подуговарају.

Под овим околностима, иако не предвиђају сви примењиви стандарди употребу техника оцењивања са удаљености, укључујући преиспитивање документације, и признајући да ове технике оцењивања не могу увек да омогуће постизање потпуно истог циља као оцењивање на локацији тела за оцењивање усаглашености, ЕА предлаже да се ове технике користе кад год је потребно да се замени или допуни оцењивање на локацији тела за оцењивање усаглашености.

Ипак, ЕА признаје да ће у одређеним околностима акредитована ТОУ и НАТ морати  да донесу тешке одлуке које би могле да укључе обустављање пружања одређених услуга или привремено одступање од одређених захтева који су укључени у стандарде или у правила акредитације како би могле да пруже услуге.

Приликом суочавања са оваквим ситуацијама, и од чланова ЕА и од акредитованих ТОУ се захтева да се понашају одговорно, анализирају ризик пружања услуга узимајући у обзир одступања од захтева и да не пружају услуге ако таква одступања угрожавају техничку валидност те одређене активности. ЕА такође очекује да национална акредитациона тела која су њене чланице и акредитована ТОУ делују потпуно транспарентно, обавештавајући погођене клијенте о свим променама у процедурама и водећи записе који оправдавају донесене одлуке.

Акредитација је међународна активност, тако да препоручујемо и НАТ и акредитованим ТОУ да посете вебсајтове ILAC-a и IAF-a где могу да пронађу корисне информације о аспектима глобалног утицаја. Ове информације такође садрже важне детаље у вези са захтеваним прелазним периодима, попут преласка лабораторија на ISO/IEC 17025: 2017.

За активности које се обављају у регулаторном пољу или у оквиру посебне шеме, ТОУ морају тражити информације од власника шема или надлежних органа о томе како они очекују да би требало управљати активностима оцењивања усаглашености под овим околностима.

Како се ситуација стално мења и различите земље успостављају различите мере како би им се прилагодиле, акредитована ТОУ би требало да се обрате својим НАТ за  информације или питања.

ЕА ће пажљиво пратити развој кризе изазване корона вирусом како би предузела све будуће мере када то буде потребно и објавиће конкретније савете и релевантне информације.

Додатне информације (од стране) IAF-a: ОВДЕ ►
Додатне информације (од стране) ILAC-a: ОВДЕ ►

Срдачно, Ваш АТС