Навигација

Прослава поводом обележавања Светског дана акредитације и Дана акредитације у Републици Србији

ОбавештењаПромоцијаДан акредитације

Светски дан акредитације (9. јун) и Дан акредитације у Републици Србији (28. јун)

Акредитационо тело Србије (АТС) организовало је 9. јуна у Клубу посланика у Београду, прославу поводом обележавања Светског дана акредитације  који се широм планете прославља већ дужи низ година на тај дан. Пажња је била посвећена и Дану акредитације у Републици Србији који се обележава 28. јуна,  по дану када је пре тачно 20 година АТС издао први сертификат о акредитацији.

Тема овогодишњег Светског дана акредитације који су заједнички установили ILAC (Међународна организација за акредитацију лабораторија) и IAF (Међународни форум за акредитацију) ради промоције вредности акредитације је: Акредитација – унапређује безбедност хране. Ова тема фокусира се на то како акредитација подржава безбедност хране, јачајући поверење потрошача, добављача, купаца и осталих субјеката у ланцу хране. Овог пута се истиче значај акредитације у области безбедности хране, наглашавајући како акредитација обезбеђује компетентне и непристрасне услуге контролисања, сертификације и испитивања у свим деловима локалних, националних и међународних ланаца хране, узимајући у обзир и то да акредитација подржава циљеве одрживог развоја Уједињених нација, а међу њима посебно циљ - добро здравље.

Управо у овим изазовним временима проузрокованим пандемијом коронавируса, COVID-19, пред целокупним системом инфраструктуре квалитета коју чини и акредитација, здравствени систем као и акредитоване лабораторије су спремно одговориле задатку пред којим су се нашле, дајући неоспорно велики допринос у успешном спровођењу мера које је прописала Влада наше земље. С обзиром на поменуте околности а и у жељи да се и ове године ода почаст овом Дану, поштујући све прописане санитарне мере,  прослављен је Светски дан акредитације и Дан акредитације у нашој земљи. Као и ранијих година, овај дан је био посвећен свим акредитованим телима за оцењивање усаглашености, оцењивачима и експертима, запосленима АТС-а и осталим чиниоцима света акредитације без чијег преданог, компетентног и одговорног рада не би било могуће стати на пут овој пошасти која је задесила целу планету.

Свечаности у Клубу посланика присуствовали су представници државних институција и универзитета, чланови органа и тела АТС-а и чланови техничких комитета АТС-а.

 


Клуб посланика

 

В.д. помоћника министра привреде, Александар Старчевић, обратио се присутнима испред Сектора за квалитет и безбедност производа Министарства привреде и у његово име поздравио све присутне. Овом приликом говорио је о улози Министарства привреде, као координатора за техничке прописе и органа надлежног за креирање стратегије и спровођење политике развоја стандардизације, акредитације и метрологије. При том је истакао постојање вишеструке користи од акредитације коју имају не само потрошачи и добављачи већ и целокупна привреда. 

 


Александар Старчевић, в.д. помоћника министра привреде

 

Присутнима се обратио и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић који је поздравио овај скуп у име Владе Републике Србије и нагласио  важност сарадње АТС-а како са овим тако и са осталим министарствима у раду на доношењу стандарда као и закона у различитим областима у којима и акредитација има своју  улогу. Ово је начин, како је истакао, да се постављањем стандарда на највиши ниво, унапреди и живот уопште.

 


Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

 

Нешто више о активностима АТС-а у протеклом периoду, кључним тачкама у развоју система акредитације у протекле 22 године постојања и рада АТС-а, шемама акредитације, међународној сарадњи као и о плановима АТС-а за наредни период, говорио је в.д. директора Акредитационог тела Србије, проф. др Ацо Јанићијевић. Овом приликом је истакао пораст броја акредитованих тела који је достигао цифру 707 а са њиховим порастом, растао је и број водећих и техничких оцењивача као и техничких експерата. Са поносом је истакао и то да је Савет за мултилатералне споразуме (EA MAC), 26. маја 2020. године донеo одлуку о преласку ATС-a са стандарда ISO/IEC 17011:2004 на ново издање стандарда ISO/IEC 17011:2017. Одлука је донета онлајн гласањем на основу документационог оцењивања Извештаја о самооцењивању АТС-а, од стране вође тима. Тиме је АТС потврдио претходно потписани EA MLA споразум о међусобном признавању еквивалентности система акредитације који потписују акредитациона тела чланице ЕА којим се признају еквивалентност и поузданост извештаја и сертификата, издатих од стране тела за оцењивање усаглашености широм Европе (региона ЕА). Та тела су акредитована од стране акредитационих тела потписника споразума. Такође је најављено да ће се крајем 2021. године  реализовати колегијално оцењивање од стране Европске организације за акредитацију (EA).

 


проф. др Ацо Јанићијевић, в.д. директора АТС-а

А како је тема овогодишњег Светског дана акредитације посвећена безбедности хране, проф. др Ацо Јанићијевић, нагласио је да АТС акредитује лабораторије за  испитивање према SRPS ISO/IEC 17025 за велики број метода хемијских, сензорних и микробиолошких испитивања. Области акредитације обухватају испитивање производа за људску употребу, укључујући храну (биљног, анималног порекла), испитивање воде за пиће и акредитација у области сертификације система менаџмента безбедношћу хране према SRPS ISO 22000. Шеме сертификације производа по којима АТС акредитује су Закон о органској производњи („Службени гласник РС“ бр.30/10) и Закон о ознакама географског порекла („Службени гласник РС“ бр. 18/10).
Посебна пажња указана је првим акредитованим телима која су пре тачно 20 година добила први сертификат о акредитацији који је издао АТС. То су Квалитет ад Ниш и North Control д.о.о. Суботица. Њиховим представницима, Владимиру Вукашиновићу, директору Квалитета ад Ниш  и  др Слободану Гајину, председнику и генералном директору North Control д.о.о. Суботица, проф. др Ацо Јанићијевић уручио је захвалнице поводом обележавања 20 година од додељивања прве акредитације - 28. јуна 2000. године, 22 године од оснивања АТС-а и Светског дана акредитације – 9. јун.


проф. др Ацо Јанићијевић и Владимир Вукашиновић приликом уручења захвалнице


проф. др Ацо Јанићијевић и др Слободан Гајин приликом уручења захвалнице

 

Акредитационо тело Србије већ дужи низ година спроводи политику промоције потписаних споразума са међународним организацијама: Европском организацијом за акредитацију (EA), Међународном организацијом за акредитацију лабораторија (ILAC) и Међународним форумом за акредитацију (IAF). Представници ових организација су упутили честитке АТС-у поводом обележавања Светског дана акредитације и 20 година од додељивања прве акредитације. Гостима  су путем видео линка приказане поруке  госпође Ети Фелер, директорке тела за акредитацију лабораторија Израела и председавајуће ILAC-а, господина Ксиа Јинхуа, директора акредитационог тела Кине и председавајућег Међународног форума за акредитацију и господина Игнасија Пине, председавајућег Европскe организацијe за акредитацију.
Приказан је и кратак промотивни филм: "World Accreditation day 2020. Accreditation: Improving food safety", направљен поводом обележавања Светског дана акредитације 2020. са титлом на српском језику који можете погледати ОВДЕ►.

Узимајући у обзир да је слоган овогодишњег Светског дана акредитације: Акредитација -  унапређује безбедност хране, гостима свечаног скупа обратио се директор Дирекције за националне референтне лабораторије, др Ненад Доловац који је говорио о искуствима у области безбедности хране и важности улоге коју  акредитација има у томе.

 


др Ненад Доловац, директор Дирекције за националне референтне лабораторије

Гости су имали прилику да у неколико наврата уживају у гитарској музици коју изводи трио Балканске жице чиме је овај дан учињен још лепшим и свечанијим. Овај јединствени трио чини породица Старчевић, отац Зоран и синови Никола и Жељко а чији је заштитни знак шесторучно свирање на једној гитари. У јединствену интерпретацију једних од најбољих балканских гитариста, коју чини синтеза различитих балканских елемената: српских, циганских, македонских, румунских, молдавских, мађарских и других, са одушевљењем уверили су се сви присутни.


Tрио Балканске жице

 

мр Наталија Јовичић Зарић која је била и модератор овог свечаног догађаја, у име АТС-а пожелела је свима да остану ведрог духа и доброг здравља до наредног сусрета.

 


Запослени АТС-а

Како смо и раније волели да истакнемо и овога пута желимо да вас подсетимо да је АТС кућа отворених врата за сва акредитована тела, оцењиваче, експерте као и за представнике министарстава и других институција система инфраструктуре квалитета. 

 


Све најбоље вам жели, Ваш АТС.