Навигација

Студијска посета институцијама Европске комисије у Бриселу

ОбавештењаАктуелностиСарадњаМеђународне активности

У оквиру пројекта IPA 2017 “ЕУ ЗА СРБИЈУ - Подршка безбеднијим производима” институцијама инфраструктуре квалитета Републике Србије је под окриљем Министарства привреде, омогућена студијска посета институцијама Европске комисије у Бриселу, 11-13. октобра 2022. године. Делегацију из Србије чинили су представници Министарства привреде, Акредитационог тела Србије, Дирекције за мере и драгоцене метале, Института за стандардизацију Србије и Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Представницима институција из Србије омогућена је посета Европској комисији (DG GROW) као и другим организацијама као што су CEN/CENELEC, Асоцијација „Small Bussines Standards“. Приликом наведених посета представљени су нови трендови и нови приступ у законодавном оквиру ЕУ, улога стандарда и будуће политике из перспективе стандардизације и законодавства ЕУ.

Такође, уприличена је и посета Белгијском акредитационом телу (BELAC) где је представљена структура акредитационог тела, послови акредитације, улога акредитације у процесу нотификације и размењена су искуства у вези интернационалне кооперације са ЕА/IAF/ILAC. 

Размена искустава и сагледавање новина у раду ЕУ институција, новина у законодавном оквиру, било је значајно за наше представнике и подстицај за даљи развој и унапређење рада институција инфраструктуре квалитета у Републици Србији.

 

Срдачно,

Ваш АТС

Слике

  • /uploads/attachment/vest/849/20221011_115509__2_.jpg