Навигација

ISO објавио ново издање стандарда о управљању климатским променама - ISO 14068-1:2023

ОпштеОбавештењаМеђународне активности

Међународна организација за стандардизацију (ISO), недавно је објавила ново издање стандарда ISO 14068-1:2023 Управљање климатским променама, транзиција ка нето нули, део 1: неутралност угљеника.

Овај документ поставља смернице, захтеве и упутства за постизање и доказивање неутралности угљеника кроз мерење, смањење и неутрализацију угљеничног отиска.

Такође, дефинише појмове у вези са неутралности угљеника и пружа смернице о корацима потребним за постизање и потврду те неутралности. У складу са уобичајеном праксом, користи се израз "угљеник" да означи све гасове са ефектима стаклене баште (GHG) у изразима као што је "неутралност угљеника".

Примењује се на различите ентитете, укључујући организације (као што су компаније, локалне власти и финансијске институције) и производе (робу или услуге, укључујући зграде и догађаје). Није намењено за коришћење на територијама (као што су региони, државе или градови), укључујући потписнике Оквирне конвенције Уједињених нација о климатским променама (UNFCCC) приликом извештавања националних резултата у оквиру те Конвенције.

Овај документ успоставља хијерархију за постизање неутралности угљеника, где смањење емисија GHG (директних и индиректних) и побољшања у уклањању GHG у ланац вредности имају приоритет у односу на неутрализацију. Садржи захтеве за обавезама према угљеничној неутралности и изношење тврдњи о постигнутој неутралности.

Битно је напоменути да овај документ остаје неутралан у вези са програмом за емисију гасова стаклене баште. Ако је овај програм примењив, захтеви тог програма додају се захтевима овог документа.

Детаљније на ОВДЕ