Navigacija

30 godina Jedinstvenog evropskog tržišta

OpšteObaveštenjaMeđunarodne aktivnosti

Jedinstveno tržište ove godine proslavlja 30 godina svog postojanja a ovom jubileju pored evropskih institucija, pridružuju se i evropske organizacije za standardizaciju (CEN i CENELEC). Za Evropsku uniju ovo je takođe značajna godina s obzirom da uklanjanje administrativnih barijera znači olakšavanje trgovine kroz smanjenje birokratije dok primena EN standarda, doprinosi dobrom funkcionisanju evropskog tržišta.

Od nastanka 1993. godine, Jedinstveno tržište se pokazalo kao jedno od najvećih dostignuća EU: olakšavanjem trgovine, smanjenjem birokratije i obezbeđivanjem istih nivoa bezbednosti i kvaliteta u celom bloku, pomoglo je da svakodnevni život bude lakši, podstičući povećanje broja radnih mesta u celoj Evropi.

Tokom ovih godina, evropski standardi su igrali odlučujuću ulogu zahvaljujući jedinstvenom sistemu standardizacije zasnovanom na konsenzusu i inkluziji, standardi grade poverenje u Jedinstveno tržište: obezbeđuju da proizvodi koji se prodaju u Evropi ispunjavaju najviši nivo kvaliteta i bezbednosti za potrošače, i u slučaju harmonizovanih standarda (hENs), pomažu korisnicima da poštuju evropsko zakonodavstvo. Takođe, kao jedna od glavnih komponenti takozvanog „Briselskog efekta“, oni su pomogli jačanju pozicije evropskog biznisa na globalnom tržištu.

Ovaj jubilej je prilika ne samo da se proslave ostvareni rezultati, već i da se priprema za buduće izazove. Da bi se uspešno uhvatila u koštac sa današnjim izazovima i osigurala da može da ostane konkurentna na duži rok, Evropi je potrebno snažno, otporno i moderno Jedinstveno tržište.

Nešto više o ovome možete pročitati na sajtu CEN-a i CENELEC-a

Evropske organizacije za standardizaciju, CEN i CENELEC su donošenjem strategije razvoja evropske standardizacije identifikovale najvažnije zadatke i potvrdile svoju orijentisanost na postizanje zajedničkih ciljeva. One okupljaju veliki broj eksperata iz cele Evrope koji su posvećeni stvaranju uslova za razvoj svih privrednih sektora, uz uključivanje svih evropskih zemalja. 

Upravo ove, jubilarne godine postojanja zajedničkog tržišta, Institut za standardizaciju Srbije biće domaćin generalnih skupština CEN-a i CENELEC-a. 

Akreditaciono telo Srbije čestita Institutu za standardizaciju na predstojećem četvorodnevnom zasedanju koje se održava u Beogradu a na kome će se odrediti smernice za dalji razvoj evropske standardizacije. 

O ovome možete pročitati i OVDE