Навигација

30 година Јединственог европског тржишта

ОпштеОбавештењаМеђународне активности

Јединствено тржиште ове године прославља 30 година свог постојања а овом јубилеју поред европских институција, придружују се и европске организације за стандардизацију (CEN и CENELEC). За Европску унију ово је такође значајна година с обзиром да уклањање административних баријера значи олакшавање трговине кроз смањење бирократије док примена EN стандарда, доприноси добром функционисању европског тржишта.

Од настанка 1993. године, Јединствено тржиште се показало као једно од највећих достигнућа ЕУ: олакшавањем трговине, смањењем бирократије и обезбеђивањем истих нивоа безбедности и квалитета у целом блоку, помогло је да свакодневни живот буде лакши, подстичући повећање броја радних места у целој Европи.

Током ових година, европски стандарди су играли одлучујућу улогу захваљујући јединственом систему стандардизације заснованом на консензусу и инклузији, стандарди граде поверење у Јединствено тржиште: обезбеђују да производи који се продају у Европи испуњавају највиши ниво квалитета и безбедности за потрошаче, и у случају хармонизованих стандарда (hENs), помажу корисницима да поштују европско законодавство. Такође, као једна од главних компоненти такозваног „Бриселског ефекта“, они су помогли јачању позиције европског бизниса на глобалном тржишту.

Овај јубилеј је прилика не само да се прославе остварени резултати, већ и да се припрема за будуће изазове. Да би се успешно ухватила у коштац са данашњим изазовима и осигурала да може да остане конкурентна на дужи рок, Европи је потребно снажно, отпорно и модерно Јединствено тржиште.

Нешто више о овоме можете прочитати на сајту CEN-а и CENELEC-a

Европске организације за стандардизацију, CEN и CENELEC су доношењем стратегије развоја европске стандардизације идентификовале најважније задатке и потврдиле своју оријентисаност на постизање заједничких циљева. Оне окупљају велики број експерата из целе Европе који су посвећени стварању услова за развој свих привредних сектора, уз укључивање свих европских земаља. 

Управо ове, јубиларне године постојања заједничког тржишта, Институт за стандардизацију Србије биће домаћин генералних скупштина CEN-а и CENELEC-а. 

Акредитационо тело Србије честита Институту за стандардизацију на предстојећем четвородневном заседању које се одржава у Београду а на коме ће се одредити смернице за даљи развој европске стандардизације. 

О овоме можете прочитати и ОВДЕ