Навигација

Значај акредитације у систему квалитета и безбедности хране

Семинари

Директор Акредитационог тела Србије Дејан Крњаић изјавио је данас у Новом Саду да би српски производи укључени у систем квалитета и безбедности хране, користећи предности акредитације, имали лакши  приступ и били конкурентнији на европском тржишту.

Крњаић је на семинару "Акредитација у систему квалитета и безбедности хране" у оквиру Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, истакао да само поштовањем европских стандарда грађани, тржиште и извозници могу бити сигурни да су производи здравствено безбедни и квалитетни.

Он је указао на то да храна представља најзахтевнији производ за обезбеђивање квалитета, безбедности и заштите потрошача на јединственом тржишту ЕУ, као и да је у ланцу производње неопходно учешће непристрасних и професионалних оцењивача квалитета и исправности хране.

Према његовим речима, због тога као трећа страна постоје акредитациона тела која су компетентна да независно оцене лабораторије за храну, сертификационе и контролне организације.

С обзиром на то да наша земља ове године од извоза пољопривредних производа очекује више од двe милијарде долара, а како више од половине извоза Србије данас одлази у земље Европске уније, јасно је колико је важно да Србија што пре приступи Европској кооперативи за акредитацију, нагласио је Крњаић. То потврђује да домаћа привреда може да произведе конкурентан производ у Европи, али подразумева и увођење европских стандарда у област безбедности хране, закључио је директор АТС-а.

Помоћник министра економије и регионалног развоја Борислава Јакшић је истакла значај успостављања партнерских односа са страним организацијама за акредитацију, будући да ће то бити гарант да наши производи одговарају међународним стандардима.

Јакшић је додала да Министарство економије и регионалног развоја, са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, пружа подршку прилагођавању српских стандарда европским и приступању Европској кооперативи за акредитацију.

Она је указала на то да је потребно да Србија докаже Европској унији да лабораторије за храну у Републици добро раде јер пољопривредна производња мора бити у складу са строгим прописима ЕУ.

Председник Европске кооперативе за акредитацију Лоренцо Тијоне је изјавио да би Србија потписивањем мултилатералног споразума (МЛА) са земљама чланицама Европске кооперативе остварила низ предности јер тај документ омогућава да производи и услуге прелазе границе европских земаља.

Тијоне је објаснио да се потписивањем  МЛА у оквиру Европске кооперативе обезбеђује међународно признавање и прихватање извештаја, анализа и сертификата једне од земаља потписница споразума у свим осталим земљама потписницама.

У систему акредитације Акредитационо тело Србије већ сада има одређену улогу, која ће се повећавати како се Србија буде укључивала у европске интеграције, да би пуну улогу достигло уласком земље у ЕУ, рекао је Тијоне.

Јединствена Европа подразумева и уживање у истим производима истог квалитета – рекао је председник Европске кооперативе за акредитацију.

Поздравну реч на отварању семинара одржао је и генерални директор Новосадског сајма проф. др Александар Андрејевић, нагласивши да је Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду природно место да се управо на њему одржи семинар о акредитацији у систему квалитета и безбедности хране. Подршку афирмацији акредитације дали су и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Привредна комора Србије.

Семинар је у оквиру јубиларног, 75. међународног пољопривредног сајма одржан у организацији Акредитационог тела Србије и Новосадског сајма.

Презентација Дејана Крњаића - Акредитација у служби заштите јавног интереса, општег здравља, безбедности и заштите потрошача

Презентација Лоренца Тијонеа - Квалитет у пољопривредно-прехрамбеном сектору – тренутно стање и перспективе

Презентација Дејвида Голствортија - Акредитација лабораторија за храну у УК и ЕУ

Презентација Хорхе Порту Реинареса и Силвије Сантолаља -  Системи контроле и сертификације за производе са географским пореклом

Презентација Виде Живковић - АТС – наше искуство и будуће активности у области квалитета и безбедности хране

Презентација Драгана Пушаре -  Акредитација – транзиција одговорности у производњи хране


Борислава Јакшић испред Министарства економије и регионалног развоја отвара данашњи семинар

Бранислав Ракетић, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Лоренцо Тијоне, преседавајући Европске кооперативе за акредитацију

Дејан Крњаић, директор АТС-а

Дејвид Голсворти, експерт из УК

Драган Пушара, Бранислав Ракетић, Ранко Николић, Здравко Кривокапић, Борислава Јакшић и Коса Рашковић

Учесници семинара

Небојша Дракулић, Борислава Јакшић, Лоренцо Тијоне и Дејан Крњаић на конференцији за новинаре

Хорхе Порту Реинарес и Силвија Сантолаља из регионалног министарства пољопривреде, сточарства и руралног развоја Владе Ла Риохе, Шпанија

Драган Пушара, заменик директора АТС-а

Вида Живковић, помоћник директора АТС-а