Навигација

Друго издање електронског билтена АТС-а

Промоција

Пред вама је друго издање електронског билтена АТС-а.
Своје предлоге о темама о којима бисте желели да читате пошаљите нам на наш маил office@ats.rs .

Поштоване акредитоване организације,

Ове године обележавамо 12 година рада Акредитационог тела Србије (основаног 1998. године као Југословенско акредитационо тело - ЈУАТ), као и 10 година од доделе првог сертификата о акредитацији (28. јун 2000. године), а Статутом Акредитационог тела Србије као Дан акредитације у Републици Србији установљен је 28. јун. АТС ће као и прошле године, организовати свечану заједничку седницу Управног одбора и Савета за акредитацију.

Почев од 2008. године, 9. јун се обележава као Међународни дан акредитације на светском нивоу, као датум који су заједнички установили International Accreditation Forum - IAF и International Laboratory Accreditation Cooperation - ILAC како би јавност била боље информисана о значају акредитације.

Тема овогодишњег Међународног дана акредитације 2010. године је „глобално признавање“ које претпоставља стварање међународне мреже акредитационих тела и које елиминише потребу за поновним оцењивањем производа или услуга приликом њиховог увоза у одређену земљу и стављања на тржиште. Међународни споразуми (MRA / MLA) у оквиру међународних организација за акредитацију (EA, ILAC и IAF) омогућавају међународно признање и прихватање сертификата једне од земаља потписница споразума у свим осталим земљама потписницама.

На глобалном тржишту поверење у резултате мерења, испитивања и контролисања и поверење у сертификације коју врше акредитоване организације (тела за оцењивање усаглашености) других земаља је кључно. Без међународних стандарда и униформног оцењивања усаглашености и акредитације, као делова система инфраструктуре квалитета, слободна размена робе и услуга би била спречена због постојања техничких баријера, а трошкови за увознике и потрошаче увећани. Стога је, глобално признавање сертификата и извештаја акредитованих организација, главни циљ акредитације будући да усклађивање захтева за оцену усаглашености и усклађивање процеса на светском нивоу потврђује компанијама и регулаторним телима да су производи, који долазе на тржиште, у складу са спецификацијама, да задовољавају националне законске и регулаторне одредбе, а да је при том заштићен јавни интерес.

„Глобално признавање“ је стога адекватна тема за Међународни дан акредитације 2010. године, када ће бити организовани медијски догађаји и кампање у више од 60 земаља света. Позивамо вас да пружите вашу подршку у обележавању овог значајног датума на начин који вама највише одговара.

И на крају, желим да вам честитам Дан акредитације и пожелим да у будућем периоду сертификате о акредитацији које већ имате успешно одржите и на обострано задовољство и задовољство ваших клијената стално унапређујете своје пословање.

др Дејан Крњаић, директор АТС-а