Навигација

Обука за оцењиваче за потребе акредитације из области географског порекла

Обавештења

У оквиру Програма швајцарско-српске трговинске сарадње 2009-2012 (Swiss-Serbian TCP 2009-2012) у области увођења GLOBALG.A.P. стандарда и заштите географског порекла (geographical indications - GI), одржана је у Палати Србија, у Београду обука за оцењиваче за потребе акредитације.

Обука се састојала из два дела. У првом делу, у трајању од три дана, стручњаци из Швајцарске су представили опште принципе стандарда EN 45 011, географских ознака, улоге и компетенције водећих и техничких оцењивача и експерата, извештавање са оцењивања, као и искуства Швајцарске у области акредитације и сертификације географских ознака.


Горан Савановић, водећи оцењивач АТС-а, је представио улоге и задужења чланова тима за оценивање, процес оцењивања, као и правила понашања током оцењивања и Кодекс оцењивача. Први део обуке је укључио и рад на терену, где су полазници имали прилику да посете производњу футошког купуса.


Други део обуке се односио на GlobalG.A.P. где је Friedrich Lüdeke, стручњак из FoodPlus-а, представио функционисање сертификације од стране FoodPlus-а и главне техничке захтеве сертификационих активности. Такође, био је укључен и рад на терену, где су полазници обишли Руднап Аграр – производњу јабука, након чега је следило писање извештаја о оцењивању.


Тренингу је присуствовало 8 полазника.


Предавачи на обуци су били: Hanspeter Ischi (консултант из Швајцарске), Dominique Barjolle (REDD), Corinne Couilerot (REDD), Friedrich Lüdeke (Food Plus) и Горан Савановић (АТС).
 Hanspeter Ischi

Полазници обуке у расаднику у Футогу