Навигација

Одржан тренинг за сертификационе куће у области ознака географског порекла

Обавештења

У оквиру Програма трговинске сарадње Швајцарске и Србије, 18. и 19. априла 2012. године је одржана обука за сертификационе куће у области ознака географског порекла, са циљем изградње капацитета система сертификације производа са ознакама географског порекла.

Првог дана обуке, стручњаци из Швајцарске су представили потребну документацију за сертификацију географских ознака на примеру футошког купуса. Затим је Александра Новаковић са Института за прехрамбену технологију Нови Сад (ФИНС) представила сензорно оцењивање и методологију сензорне оцене футошког купуса. Другог дана обуке, полазници су имали прилику да посете производњу и прераду футошког купуса.


Обуци је присуствовало 11 полазника из пет сертификационих кућа: Евроцерт, Organic Control System, Bioagricert, SGS и Центар за испитивање намирница. Обуци су такође присуствовали представници Удружења произвођача и прерађивача футошког купуса и футошког киселог купуса "Футошки купус" Горан Пуача и Мирољуб Јанковић.


Предавачи на обуци су били: Dominique Barjolle (REDD), Бојана Миховски (REDD), Тамара Живадиновић (Mena Group) и Александра Новаковић (ФИНС).