Навигација

Обука из области нових прописа које се односе на опрему под притиском

Обавештења

У оквиру билатералног PTB пројекта под називом „Support of the Quality Infrastructure in Serbia“ одржана је обука на тему захтева Директиве 97/23/EC Pressure Equipment Directive, односно захтева за именована тела за оцењивање усаглашености према овој Директиви.

Предавач на обуци је био dipl. ing. Johann Dietrich, експерт из Немачке  и оцењивач DAkkS-a запослен у Central Authority of the German Federal States for Safety.


Први део обуке је одржан у периоду од 01-04.10.2012. године обухвативши предавања и размену искустава о захтевима и примени поменуте директиве. Обуци су присуствовали: представници Министарства енергетике, развоја и животне средине, оцењивачи и технички експерти, као и запослени АТС-а.


Последњег дана посете експерта из Немачке реализовано је почетно оцењивање сертификационог тела за сертификацију производа пријављеног за акредитацију код АТС-а. Члан тима АТС-а је био експерт из Немачке, а оцењивању су присуствовали као посматрачи и оцењивачи АТС-а што је део стандардне процедуре које спроводи АТС приликом обуке својих оцењивача.
 


dipl. ing. Johann Dietrich

Други део обуке је одржан у периоду од 31. октобра до 2. новембра 2012. године. Исти је обухватио тумачење захтева Директиве 97/23/EC, као и начина оцењивања према модулима поменуте директиве и био је намењен оцењивачима и техничким експертима АТС-а. Други дан обуке је био намењен телима за оцењивање усаглашености која се налазе у поступку акредитације за оцењивање према националним прописима који се односе на опрему под притиском, док је трећи дан обуке искоришћен за консултације са експертом из Немачке у вези садржаја докумената за спровођење оцењивања у овој области.