Навигација

Aлексеј Херсонцев у посети АТС-у

СеминариМеђународне активности

АЛЕКСЕЈ ХЕРСОНЦЕВ У ПОСЕТИ АТС-у

Акредитационо тело Србије имало је част и задовољство, да након одржаног семинара у Комбанк дворани, 12.09.2019. године у својим просторијама дочека нашег цењеног госта из Руске Федерације, Алексеја Херсонцева, руководиоца Росаккредитация.

 

Алексеј Херсонцев, руководилац Росаккредитация и в.д. директора АТС-а проф. др Ацо Јанићијевић

 

Руководство АТС, као и остали запослени имали су састанак са господином Херсонцевим који је изразио велико задовољство због учешћа на Семинару посвећеном акредитованим телима. Током боравка у АТС-у, г-дин Херсонцев је представио Росаккредитация и функционисање система акредитације у Руској Федерацији. Истакао је да Росаккредитация, као део инфраструктуре квалитета Руске Федерације, има за циљ  да побољша стандард живота и да изгради поверење између компанија, државе и заједнице. Национално акредитационо тело Русије је савезно извршно тело односно владина организација у оквиру Министарства за економски развој Руске Федерације.  У систему акредитације функционише и  Национални институт за акредитацију који помаже да се развију ресурси за оцењивања, као и да сe унапреди образовни програм за целокупно особље које учествује у поступку акредитације. 

 

Запослени АТС-а на састанку са Алексејем Херсонцевим, руководиоцем Росаккредитация

 

Г-дин Херсонцев је изнео податак о броју акредитованих тела који је импозантан и то: више од 6000 акредитованих лабораторија за испитивање, око 2000 служби за метрологију које укључују лабораторије за еталонирање, као и друге лабораторије које врше друге послове из области метрологије, преко 250 акредитованих контролних тела, око 100 тела за сертификацију система менаџмента и 16 провајдера за испитивање оспособљености. Број сертификационих тела за сертификацију особа је веома мали јер ова врста акредитације није развијена због начина функционисања образовног система у Руској Федерацији.

Росаккредитация доста посвећује пажњу развоју дигиталних услуга, па с тим у вези од прошле године све апликације за државне услуге могу се слати само електронским путем, па се и сертификати о акредитацији могу преузети само са личног налога. Росаккредитация је, такође, почела да користи електронски обим акредитације.

Након завршеног састанка, г-дин Херсонцев је посетио Музеј Николе Тесле, Храм светог Саве и Калемегданску тврђаву.

Долазак г-дина Херсонцева, за АТС има посебан значај како у билатералним односима са Руском Федерацијом, тако и на међународном нивоу што се огледа кроз потписивање Споразума о сарадњи са Росаккредитация.