Навигација

Обележена 20. годишњица рада националног акредитационог тела Турскe (TURKAK)

ОбавештењаМеђународне активности

Акредитационо тело Србије имало је ту част и задовољство да буде позвано на прославу турског акредитациoног тела поводом обележавања двадесет година од оснивања. Директор АТС-а, проф. др Ацо Јанићијевић присуствовао је овом свечаном догађају који се одиграо 1. новембра 2019. године у Анталији.

Свечаној церемонији, присуствовали су многобројни представници из света акредитације па су гости међусобно могли да поделе своја искуства и ојачају везе између акредитационих тела и осталих институција у циљу побољшања глобалне трговине. Међу говорницима били су представници међународних институција као што су ILAC (Међународна организација за акредитацију лабораторија) и IAF (Међународни форум за акредитацију), као и други представници инфраструктуре квалитета. Новопостављени генерални секретар TURKAK-а, госпођа G. Banu Мüderrisoğlu, својим говором отворила је ову свечаност, а потом се присутнима обратио и министар спољних послова Турске, господин Mevlüt Çavuşoğlu. Међу учесницима овог програма били су и др Andreas Steinhorst, извршни секретар ЕА (Европске организације за акредитацију), затим, госпођа Maria Papatzikou, заменик председавајућег ЕА, господин Thomas Facklam, бивши председавајући IAF-а и EA, госпођа  Maribel Lopez, потпредседница ILAC-а, господин Emanuele Riva, потпреседник IAF-а, госпођа Gonca Yilmaz Batur, заменик министра трговине и господин Faruk Kaymakci, заменик министра спољних послова и директор за послове ЕУ.

Овом приликом гостима је представљена презентација пројекта и филм ,,Аутоматизација процеса у обављању послова акредитације и пружању услуга”, а потом и панел ,,Улога акредитације у квалитету и безбедности производа - тренутне и будуће перспективе“ на коме су излагали и представници других акредитационих тела. Учесници панел дискусије били су: господин Norman Brunner, председавајући IAF МLAC, AA (Aкредитационо тело Аустрије); господин Kevin Belson, председавајући EA CC, UKAS (Aкредитационо тело Уједињеног Краљевства); господин Ron Josias, председавајући AFRAC-а (Афричке организације за акредитацији), SANAS (Јужноафрички национални систем акредитације); господин Atakan Baştürk, бивши генерални секретар TURKAK-a, док је панел дискусију водио министар индустрије и технологије, др H. İbrahim Çetin (бивши генерални секретар TURKAK-a).

Челници TURKAK-a истакли су да су током двадесет година свог постојања изградили поверење између заинтересованих страна засновано на квалитету и компетентности и да су стекли утицај на готово све области живота, посебно у економској, социјалној и индустријској области.

Учесници програма и гости  свечаног скупа TURKAK-а