Навигација

Обавештење за сва сертификациона тела

ОбавештењаАктуелности

Обавештење за сва сертификациона тела у вези настале ситуације појавом корона вируса

Као што сте већ раније обавештени на нашем сајту (ОВДЕ ►), Акредитационо тело Србије (АТС) континуирано прати развој ситуације у вези ширења корона вируса и у складу са тим обавештава сва сертификациона тела да је потребно да прате упутства дата у документу  ID3:2011 (IAF Informative Document For Management of Extraordinary Events or Circumstances Affecting ABs, CABs and Certified Organizations) у вези управљања непредвиђеним догађајима који могу да утичу на рад сертикационих тела, а посебно у односу на потенцијалне измене распореда сертификационих провера односно увођења других расположивих техника провере.

Уколико се сертификациона тела одлуче да користе информације и комуникационе технологије које омогућавају проверу на даљину и пружају подршку и одржање интегритета процеса провере, потребно је да иста примењују обавезујући документ  IAF MD 4 (Mandatory Document for the Use of Information and Communication Technology (ICT) for Auditing/Assessment Purposes).

Према препорукама IAF-а (https://www.iaf.nu/articles/IAF_Statement_on_COVID19/636) све ове мере уводе се ради очувања здравља и безбедности особља сертикационих и акредитационих тела, као и ради очувања акредитоване сертификације на најбољи могући начин у овом тренутку. Наравно, потребно је и даље поштовати све оне мере које прописује Влада Републике Србије и надлежни органи.

Ради давања одговора на неке од ваших недоумица IAF је објавио на свом сајту одговоре на најчешће постављена питања (https://www.iaf.nu/articles/IAF_COVID19_FAQs/638) у вези са насталом ситуацијом. Молимо вас да погледате презентоване одговоре.

Уколико имате неких питања потребно је да се обратите Наталији Јовичић Зарић, помоћнику директора ATC-a путем мејла natalija.jovicic_zaric@ats.rs.

Ваш, АТС