Навигација

Одржани састанци ЕА комитета

ОпштеОбавештењаМеђународне активности

Представници АТС-а учествовали су у раду комитета Европске организације за акредитацију (ЕА) за контролна тела, сертификациона тела и лабораторије који су одржани у претходном периоду. У Утрехту, Холандија, у периоду од 21. до 23. марта одржан је ЕА Комитет за контролна тела (ЕА IC) и Комитет за сертификациона тела (EA CC). 

Marren Wilgos из пољског акредитационог тела (PCA), 21. марта, председавао је састанком ЕА IC Комитета на коме је присуствовало око 60 представника из националних акредитационих тела и заинтересованих страна. Сутрадан је одржан EA CC Комитет којим је председавао новоизабрани Casper van Erp из холандског акредитационог тела (RVA) и нови потпредседавајући Wolfram Hartmann из немачког акредитационог тела (DAkkS).

Учесници IC и CC Комитета

ЕА Комитет за лабораторије (EA LC), одржан је у Анкари, Турска, у периоду од 29. до 30. марта. Комитетом је председавао нови председавајући, Sergio Guzzi, из италијанског акредитационог тела (ACCREDIA) и нови заменик председавајућег Maarten Aerts из норвешког акредитационог тела (NA). Око 50 учесника комитета дискутовало је на различите теме а највише у вези са новим издањима стандарда ISO 15189 и ISO 17043.

     

Учесници LC Комитета

Као незаобилазна и заједничка тема ових састанака је ЕА Стратегија 2025 (EA STRATEGY 2025) чија су три основна стратешка циља:

  • добро управљање како би се постигли доследни и одрживи резултати;
  • блиска сарадња са регулаторима и заинтересованим странама за јачање акредитације на европском и међународном нивоу и
  • наставак развијања акредитације као подршке иновацијама и развоју у постојећим и у новим областима.

EA STRATEGY 2025 може се преузети ОВДЕ