Навигација

Одржана Генерална скупштина ЕА

ОпштеОбавештењаАктуелностиМеђународне активности

Генерална скупштина Европске организације за акредитацију (ЕА), 53. по реду, одржана је од 24. до 25. маја 2023. године у Дубровнику, Хрватска.

Генерална скупштина окупила је око 90 учесника из 45 националних акредитационих тела, Европске комисије, признатих заинтересованих страна и Саветодавног одбора ЕА. Међу присутнима био је и в.д. директора Акредитационог тела Србије, мр Драган Пушара. Ово  заједничко место сусрета, било је прилика да мр Драган Пушара у име АТС-а, потпише Меморандум о разумевању са молдавским акредитационим телом, MOLDAC. Сарадња попут ове додатно јача партнерство међу члановима ЕА, отварајући врата за заједнички раст и успех.

У наставку вам представљамо истакнуте одлуке са ове скупштине које је ЕА објавила на свом сајту: 

- Распуштање Комитета за комуникације и публикације и успостављање Мреже за комуникације 
Генерална скупштина је званично распустила Комитет за комуникације и публикације (CPC) успостављајући Комуникациону мрежу. Ово ће бити место на коме ће професионалци из области комуникација размењивати искуства из праксе и заједно се суочавати са предстојећим изазовима. Чланови ЕА је омогућено да до 5. јуна 2023. дају коментаре о пројектним задацима будућих комуникационих мрежа и Правилника о раду.

- Служба за акредитацију Сан Марина (СМАС) је нови члан ЕА
СМАС-  национално акредитационо тело Сан Марина, испуњава услове наведене у EA-1/17 S1 Criteria for Membership и тиме постаје нови члан ЕА, односно 50. земља чланица EA.

-Биобанкинг
Колегијална оцењивања у области биобанкинга према стандарду EN ISO 20387:2018 – Biotechnology — Biobanking реализоваће се у складу са документом “Procedure for launching the EA MLA for accreditation of Biobanking according to EN ISO 20387”.  МLA ступа на снагу под условом да су најмање два члана успешно оцењена. ЕА ће се пријавити  ILAC-у за проширење обима као признат регион за област “Biobanking – ISO 20387”.

-Затварање пројекта ЕА/JRC Breast Cancer Services
EA и JRC су завршили сарадњу у вези са креирањем европских смерница за скрининг и дијагностику карцинома дојке. Смернице представљају најновије доступне доказе у облику препорука и изјава о доброј пракси које имају за циљ да оптимизују негу пацијената. Оне су се  развијале почевши од релевантних ,,питања из здравствене заштите'' која су потом груписана по основним темама и представљена у облику питања и одговора.

Одобрење Меморандума о разумевању о европској инфраструктури квалитета
Генерална скупштина одобрила је Меморандум о разумевању (MоU) између CEN, CENELEC, EA, EURAMET, и WELMEC о стварању и имплементацији Европске инфраструктуре квалитета. Сврха овог Меморандума о разумевању је стварање Европске QI мреже, партнерства регионалних организација за инфраструктуру квалитета које сарађују на јачању инфраструктуре квалитета у Европи.

Следећа Генерална скупштина одржаће се у периоду од 22. до 23. новембра 2023. у Даблину, Ирска. 
Усвојене резолуције са 53. Генералне скупштине можете погледати ОВДЕ