Навигација

АТС у студијској посети ТУРКАК-у ради јачања сарадње у имплементацији дигиталне технологије у поступку акредитације

ОбавештењаАктуелностиПромоцијаСарадњаМеђународне активности

Акредитационо тело Србије тело (АТС) реализовало је успешну студијску посету турском акредитационом телу (ТУРКАК), у Анкари, Турска (07.08.2023),  како би се остварила боља сарадња између две земље у области примене дигиталних система у процесима акредитације. 
Ова посета је означила важан корак ка унапређењу акредитације и стандардизације у Србији кроз размену искустава и визија.

Радним састанцима су присуствовали директор Акредитационог тела Србије, мр Драган Пушара и генерални секретар ТУРКАК-а, госпођа Бану Мüдеррисоğлу.
У оквиру ове студијске посете, делегација из АТС-а, имала је прилику да се упозна са напредним техничким решењима и дигиталним системима које користи Турско акредитационо тело. 
Представници АТС-а су били импресионирани ефикасношћу и транспарентношћу процеса акредитације које је ТУРКАК успешно имплементирао кроз дигитализацију.

Ова размена искустава омогућила је српској делегацији да стекне дубљи увид у најбоље праксе и технологије које би могле да се примене како би се унапредили процеси акредитације у Србији.

Један од главних циљева ове посете био је и јачање међусобне сарадње између АТС-а и ТУРКАК-а. Обе стране су истакле спремност за даље интензивирање размене знања и стручности како би се унапредили стандарди акредитације и постигла већа конвергенција између пракси две земље. 
Поред тога, делегације су разговарале о могућностима заједничких пројеката и иницијатива које би могле да допринесу даљем развоју акредитације и стандардизације у овој области.

Господин мр Драган Пушара, изразио је задовољство резултатима ове студијске посете и нагласио важност континуиране сарадње између две земље у области имплементације дигиталних система у процесима акредитације. Такође је истакао да ће стечена искуства и знања бити драгоцена у даљем унапређењу процеса акредитације у Србији. Директор АТС-а се захвалио колегама из ТУРКАК-а, наводећи да је ТУРКАК-ов процес дигитализације изузетно напредан и функионалан као и да је посета Анкари била вишеструко корисна.

Ова студијска посета означава почетак дугорочне сарадње између српског акредитационог тела и турског акредитационог тела пружајући солидну основу за будуће иницијативе и пројекте у области акредитације и стандардизације,  као што ће и допринети јачању квалитета и интегритета процеса акредитације у обе земље.