Навигација

Одржана ЕА МАC обука за нове оцењиваче ЕА

ОпштеОбавештењаСеминариМеђународне активности

ЕА је спровео обуку у децембру 2023. године за потенцијалне оцењиваче ЕА међу којима је био и представник АТС-а.

Обука је одржана у Паризу, у периоду од 12. до 14. децембра а домаћин је био ЕА Секретаријат. Обуке нових чланова представљају кључну иницијативу за развијање неопходних вештина међу потенцијалним оцењивачима.

Под вођством искусних тренера, међу којима су били Maria Papatzikou, председница Комитета за мултилатералне споразуме (ESYD, Grčka), Sergio Guzzi, председник Комитета за лабораторије (ACCREDIA, Italija), Nicole Meuree Vanlaethem, вођа тима (BELAC, Belgija), и Анкица Баришић, менаџер за колегијална оцењивања и оцењиваче (ЕА Секретаријат), обука је имала за циљ пружање учесницима свеобухватно разумевање процеса колегијалног оцењивања, захтева као и саме практичне примене. Такође, обука је имала за циљ добијање увида у основне процесе који подржавају ЕА систем колегијалног оцењивања.

Основни циљ обуке је био повећање броја колегијалних оцењивача, што представља кључну обавезу за свако национално акредитационо тело (НАТ) у оквиру ЕА. Ово је посебно важно јер су потписници ЕА МЛА обавезни да обезбеде колегијалне оцењиваче за систем колегијалног оцењивања.

Било је укупно 19 учесника из 18 ЕА НАТ. Кроз рад у групама, дискутовали су о томе како би ЕА оцењивач требало да оцени ефикасну примену захтева, покривајући аспекте као што су преиспитивање докумената, интервјуи, посматрање/осведочење, извештавање и управљање налазима. Дискусије су се фокусирале на идентификацију доказа усаглашености и истакнутост специфичних ризика и узрока неусаглашености.

Након обуке, тренери су оценили перформансе учесника и дали препоруке за квалификацију ЕА оцењивача на основу:

  •  разумевања и свести учесника о процесу оцењивања као и захтевима.
  • показане способности ефикасног рада као оцењивача, укључујући одлике попут посвећености, отворености ума, тимског рада и добрих комуникационих вештина, посебно истичући вештину комуникације на енглеском језику

На овој конкретној обуци квалификовало се 7 нових колегијалних оцењивача, унапредивши постојећи тим од 96 чланова ЕА, и 9 оцењивача који су на обуци (укупно 38). Тренери су такође изразили задовољство што су дошле нове генерације младих експерата за акредитацију високог потенцијала који ће сигурно допринети систему колегијалног оцењивања.

 

Вест можете погледати ОВДЕ