Навигација

Недеља квалитета 2024

ОпштеОбавештења

У Привредној комори Србије у Београду, у току прошле недеље одржана је 33. по реду традиционална манифестација под називом: „НЕДЕЉА КВАЛИТЕТА 2024“.  

Овај скуп окупио је бројне експерте и стручњаке из области квалитета, науке и привреде, са циљем да укаже на нове трендове и захтеве унапређења квалитета на путу ка пословној изврсности, уз размену искустава и дружење са пословним партнерима.

Била је то још једна прилика да се представе тренутне и планиране активности АТС-а. Такође и да се презентују нове услуге које АТС пружа од ове године. У том смислу, директор АТС-а, мр Драган Пушара, обавестио је учеснике овог скупа да је отворена Пријава за нову шему акредитације - произвођаче референтних материјала према стандарду SRPS EN ISO 17034:2017. 

Такође су обавештени и о динамици на развоју преостале 2 шеме акредитације: GHG верификатора у вези са чим је Министарство заштите животне средине недавно објавило Правилник о мониторингу и извештавању о емисијама гасова са ефектом стаклене баште. Господин Пушара је овом приликом поменуо и регистрацију оператера који ће током 2025. године имати прве акредитоване верификације емисија гасова са ефектом стаклене баште док се пријављивање за акредитацију биобанака према стандарду ISO 20387:2018, очекује у току ове године. 

Додао је и да се до лета очекује почетак дигиталне Пријаве као и завршетак израде новог Портала за ТОУ, што представља фундаментални корак ка дигитализацији и корак ближе ка реализацији стратешког циља - „Zero paper policy“.

Никола Витас, в.д. помоћника министра привреде, званично је отворио овогодишњу Недељу квалитета са следећим речима: „Данас више него икада раније постоји неопходна потреба да заједничким снагама свих кључних институција инфраструктуре квалитета, стварамо одговарајући привредни амбијент којим се обезбеђују предуслови за одрживи економски раст, несметан пласман производа на јединствено тржиште ЕУ, односно подизање свеукупног нивоа конкурентности српске привреде“.

АТС је као и претходних година био подршка у реализацији овог догађаја и радује се наредном учешћу на Недељи квалитета која представља једно од најрепрезентативнијих  места састанка свих чиниоца инфраструктуре квалитета у Србији.