Навигација

Вебинар: „European Blockchain technology for the use in accreditation and certification“

ОпштеОбавештењаСеминариМеђународне активности

Представници АТС-а присуствовали су 29. фебруара вебинару „European Blockchain technology for the use in accreditation and certification“  заједно са преко 300 учесника. Домаћин овог онлајн скупа била је Европска организација за акредитацију (EA), под покровитељством Европске Комисије (ЕК).

Предавачи су били Jose Manuel Panizo Plaza (Европска Комисија, DG DIGIT) и Lia Potec (Европска Комисија, DG MOVE).

Jose Manuel је одржао презентацију о важности услуга акредитације и сертификације. Такође, дао је преглед правног оквира за услуге акредитације и сертификације, истичући улоге националних тела за акредитацију и тела за оцењивање усаглашености. Говорио је о изазову у верификацији информација у оквиру тренутног екосистема акредитације, укључујући недостатак дигитализације; неодговарајуће и различите форме у којима се чувају подаци; потешкоће у начину претраживања података; злоупотребу података; cyber нападе и др.

Том приликом је представљен и EBSI (European Blockchain Services Infrastructure) односно употреба blockchain технологије у служби дигитализације различитих сектора у оквиру јавних служби. Jose Manuel је нагласио децентрализовану природу blockchain мреже, њену усклађеност са прописима ЕУ као што је GDPR, eIDAS и ниску потрошњу енергије.

Jose Manuel је информисао о EBSI пилот пројектима у различитим секторима и нагласио да се и акредитациона тела могу пријавити за учешће у пилот пројекту.

Lia Potec је представила уредбу о електронским информацијама о теретном транспорту (EFTI) и њену имплементацију, наглашавајући циљ наведене уредбе, да се поједностави и усклади размена информација у електронском формату између транспортних оператера и надлежних служби.

EBSI се може користити у контексту свих активности оцене усаглашености, попут сертификације, испитивања, инспекције и верификације. 

Више о овоме можете прочитати ОВДЕ