Навигација

Учешће АТС-a на ЕА Комитетима

ОпштеОбавештењаМеђународне активности

У протеклом периоду одржани су састанци Комитета за сертификациона тела (CC), контролна тела (IC), лабораторије (LC) и Комуникационе Мреже (CN) на којима су представници АТС-а активно учествовали. 

У Букурешту, где су одржани CC и IC комитети, преко 90 представника акредитационих тела и заинтересованих страна, имало је прилику да учествује у радионици посвећеној акредитацији тела за валидацију и верификацију ISO/IEC 17029.

У Риму, одржан је састанак LC комитета којим је председавао Sergio Guzzi (ACCREDIA). Дискутовало се на разне теме: развијање Смернице за узорковање; флексибилни Обим за ПТ провајдере; планирање ревизије стандарда ISO/IEC 17025 и ISO/IEC 17043 за 2028. годину. 

Наредни састанци ових комитета биће одржани на јесен у Бриселу.

У току прошле недеље одржан је онлајн састанак Комуникационе Мреже (Communication Network-CN) на коме је присуствовало преко 40 учесника, представника акредитационих тела и заинтересованих страна. Ово је први састанак CN-a који је заменио некадашњи Комитет за комуникације и публикације (CPC). За Convenor-a CN-a, изабран је Ömer Karavelioğlu из турског акредитационог тела, TURKAK.

Фокус овог састанка је највише био усмерен на једну од најактуелнијих тема данашњице а то је коришћење вештачке интелигенције (AI). Коришћењe специфичних AI програма у креирању што квалитетнијег садржаја на друштвеним мрежама, биће једна од многобројних тема и на наредном састанку ове Мреже који ће се одржати уживо, у октобру ове године у Истанбулу.