Навигација

Светски дан акредитације 9. јун 2024. године

ОпштеОбавештењаАктуелностиМеђународне активностиДан акредитације

Већ дужи низ година, широм планете 9. јуна обележава се Светски дан акредитације, који је установљен 2007. године.  Овај датум проистиче из глобалне иницијативе коју су заједнички успоставили Међународни форум за акредитацију (IAF) и Међународна организација за акредитацију лабораторија (ILAC), ради промоције вредности акредитације. 

Претходних година, теме Светског дана акредитације су се тицале многих значајних аспеката акредитације, као што је њена способност да пружи поверење у квалитет производа и услуга, начин на који она користи одређеним групама као што су регулатори, као и њена улога и користи које може остварити у одређеним секторима и решавању специфичних питања. 

Теме Светског дана акредитације последњих година се фокусирају на то како акредитација подржава глобална питања и утиче на будућност, те ове године тема гласи: “Акредитација: оснаживање сутрашњице и обликовање будућности”.

Акредитација је деценијама била кључни стуб друштвеног поверења, и сада представља основу поверења у скоро сваки аспект свакодневног живота. Акредитована оцењивања усаглашености могу омогућити развој и усвајање нових технологија, посебно у индустријама и ланцима снабдевања где су прецизност, безбедност и квалитет од кључног значаја. Такође може подржати сајбер безбедност и приватност у све повезанијем свету. Како одрживост остаје велика брига, акредитација може помоћи потрошачима и пословним субјектима да донесу прецизније одлуке.

Брошуру, израђену у част #WAD2024, можете преузети ОВДЕ  

Истичући значај који акредитација има, међународне организације за акредитацију ЕА, IAF и ILAC, национална акредитациона тела, њихови сарадници и други чиниоци инфраструктуре квалитета обележиће Светски дан акредитације на пригодан начин.

Заједничка изјава коју су објавили председавајући IAF-а и ILAC-а истиче важност акредитације у подршци будућности глобалне трговине и доступна је: ОВДЕ  док промотивни видео за  #WAD2024 са преводом на српски језик, можете погледати: ОВДЕ.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/957/WAD_vesti.jpg