Navigacija

Svetski dan akreditacije #WAD2021

ObaveštenjaAktuelnostiPromocijaMeđunarodne aktivnosti

Svetski dan akreditacije #WAD2021

Međunarodne organizacije za akreditaciju IAF - Međunarodni forum za akreditaciju (https://www.iaf.nu) i ILAC - Međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija (https://ilac.org) kao i svake godine, 9. juna 2021. godine, obeležavaju Svetski dan akreditacije na globalnom nivou kako bi javnost bila bolje informisana o značaju i vrednosti akreditacije.

Ovogodišnja tema  Svetskog dana akreditacije za 2021. je: Podrška sprovođenjy ciljeva održivog razvoja. 

Ciljevi održivog razvoja (https://www.rs.undp.org/content/serbia/sr/home/sustainable-development-goals.html) predstavljaju nacrt za postizanje bolje i održivije budućnosti. Oni se bave globalnim izazovima, uključujući siromaštvo, nejednakost, klimatske promene, degradaciju životne sredine i pravdu.Zajednička izjava (https://ilac.org/?ddownload=123726) koju su objavili predsedavajući IAF-a i ILAC-a aludira na održavanje bliskog strateškog partnerstva i tehničku saradnju sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) jer prepoznaju važnu ulogu koju akreditacija ima u postizanju održivog razvoja i njenog uticaja na industrijski razvoj i ekonomski rast.

Zajedničku izjavu presedavajućeg IAF-a, g. Xiao Jianhua i presedavajuće ILAC-a, g-đe Etty Feller na srpskom jeziku možete pogledati: OVDE►

U zajedničkoj izjavi presedavajućih ističe se i značaj akreditacije kao ključnog kamena temeljca u podršci ciljevima održivog razvoja i tri međusobno povezana tematska prioriteta: stvaranje zajedničkog prosperiteta, unapređenje ekonomske konkurentnosti i zaštita životne sredine.

ILAC-a i IAF su izdali brošuru (https://ilac.org/?ddownload=123742) i poster (https://ilac.org/?ddownload=123727) u kojima ističu pozitivne primere uloge i značaja akreditacije u oblasti sprovođenja ciljeva održivnog razvoja.

Krataki promotivni filmovi na temu „World Accreditation day 2021. Accreditation: Supporting the Implementation of the Sustainable Development Goals (SDGs)“ su napravljeni povodom obeležavanja Svetskog dana akreditacije sa titlom na srpskom jeziku možete pogledati na sledećim linkovima:

WAD 2021 - Meeting the needs of people - Accreditation: Supporting the implementation of SDGs: https://youtu.be/qqViC-qA6Ww

WAD 2021 - Protecting the planet - Accreditation: Supporting the implementation of SDGs: https://youtu.be/J9N7Hn5tUV4 

WAD 2021 - Building prosperity - Accreditation: Supporting the implementation of SDGs: https://youtu.be/7lPF2pSV1Vk 

Srdačno, Vaš ATS