Навигација

Светски дан акредитације #WAD2021

ОбавештењаАктуелностиПромоцијаМеђународне активности

Светски дан акредитације #WAD2021

Међународне организације за акредитацију IAF - Међународни форум за акредитацију (https://www.iaf.nu) и ILAC - Међународна организација за акредитацију лабораторија (https://ilac.org) као и сваке године, 9. јуна 2021. године, обележавају Светски дан акредитације на глобалном нивоу како би јавност била боље информисана о значају и вредности акредитације.

Овогодишња тема  Светског дана акредитације за 2021. је: Подршка спровођењy циљева одрживог развоја. 

Циљеви одрживог развоја (https://www.rs.undp.org/content/serbia/sr/home/sustainable-development-goals.html) представљају нацрт за постизање боље и одрживије будућности. Они се баве глобалним изазовима, укључујући сиромаштво, неједнакост, климатске промене, деградацију животне средине и правду.Заједничка изјава (https://ilac.org/?ddownload=123726) коју су објавили председавајући IAF-а и ILAC-а алудира на одржавање блиског стратешког партнерства и техничку сарадњу са Организацијом Уједињених нација за индустријски развој (УНИДО) јер препознају важну улогу коју акредитација има у постизању одрживог развоја и њеног утицаја на индустријски развој и економски раст.

Заједничку изјаву преседавајућег IAF-а, г. Xiao Jianhua и преседавајуће ILAC-а, г-ђе Etty Feller на српском језику можете погледати: ОВДЕ►

У заједничкој изјави преседавајућих истиче се и значај акредитације као кључног камена темељца у подршци циљевима одрживог развоја и три међусобно повезана тематска приоритета: стварање заједничког просперитета, унапређење економске конкурентности и заштита животне средине.

ILAC-a и IAF су издали брошуру (https://ilac.org/?ddownload=123742) и постер (https://ilac.org/?ddownload=123727) у којима истичу позитивне примере улоге и значаја акредитације у области спровођења циљева одрживног развоја.

Кратаки промотивни филмови на тему „World Accreditation day 2021. Accreditation: Supporting the Implementation of the Sustainable Development Goals (SDGs)“ су направљени поводом обележавања Светског дана акредитације са титлом на српском језику можете погледати на следећим линковима:

WAD 2021 - Meeting the needs of people - Accreditation: Supporting the implementation of SDGs: https://youtu.be/qqViC-qA6Ww

WAD 2021 - Protecting the planet - Accreditation: Supporting the implementation of SDGs: https://youtu.be/J9N7Hn5tUV4 

WAD 2021 - Building prosperity - Accreditation: Supporting the implementation of SDGs: https://youtu.be/7lPF2pSV1Vk 

Срдачно, Ваш АТС