Навигација

Светски дан акредитације #WAD2023

ОбавештењаАктуелностиНајаве догађајаДан акредитације

Светски дан акредитације, који је установљен 2007. године, обележава се сваке године 9. јуна, као глобална иницијатива коју су заједнички успоставили Међународни форум за акредитацију (IAF) и Међународна организација за акредитацију лабораторија (ILAC), ради промоције вредности акредитације. Овај Дан је први пут обележен 2008. године а овогодишња тема усмерена је на то како акредитација даје подршку будућности глобалне трговине. 

Претходних година, теме Светског дана акредитације су се тицале многих значајних аспеката акредитације, као што је њена способност да пружи поверење у квалитет производа и услуга, начин на који она користи одређеним групама као што су регулатори, као и њена улога и користи које може остварити у одређеним секторима и решавању специфичних питања. 

Теме Светског дана акредитације последњих година се фокусирају на то како акредитација подржава глобална питања, те тема ове године гласи: „Акредитација: Подршка будућности глобалне трговине”. 

Ова тема има за циљ да скрене пажњу на то како се акредитација и оцењивање усаглашености прилагођавају напретку технологије, променама у понашању потрошача и прописима везано за животну средину, новим механизмима поверења и променљивим пословним моделима.

Поверење је суштинска компонента трговинских односа, било да се они воде унутар националних граница или са другим земљама. Земље широм света већ дуго се ослањају на интегрисани систем стандарда, прописа, метрологије и акредитована оцењивања усаглашености како би створиле инфраструктуру квалитета. Овај интегрисани систем је створио неопходно поверење за подршку трговини осигуравајући да потрошачи, компаније и регулатори који набаваљају робу и услуге добију оно што очекују. Показујући поверење и уклањање техничких баријера у трговини, инфраструктура квалитета је омогућила компанијама приступ ширем међународном тржишту, истовремено побољшавајући квалитет и безбедност увоза из тих земаља.

Брошуру, израђену у част #WAD2023 на српском језику, можете преузети ОВДЕ

Истичући значај који акредитација има, међународне организације за акредитацију ЕА, IAF и ILAC, национална акредитациона тела, њихови сарадници и други чиниоци инфраструктуре квалитета обележиће Светски дан акредитације на пригодан начин.

Заједничка изјава коју су објавили председавајући IAF-а и ILAC-а истиче важност акредитације у подршци будућности глобалне трговине и доступна је: ОВДЕ, док промотивни видео за  #WAD2023 можете погледати: ОВДЕ.